Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

BMW visar eldrivet X3-koncept

Ska rulla 40 mil mellan laddningarna.

Elbilen håller på att bli normal. BMW iX3 är en förhandstitt på en kommande el-suv från märket. Och den är speciellt ospeciell.

När Toyota på 1990-talet lyckades bemästra hybridtekniken och göra den kommersiellt gångbar valde man inte att helt sonika stoppa in den i första bästa Corolla och kränga den till kreti och pleti. Nej, man byggde en helt ny bilmodell runt tekniken, så att ingen skulle missta sig på att man hade valt en miljövänligare bil.

Därigenom fick Toyota inte bara mer uppmärksamhet för sin hybridteknik, utan också en skara hängivna kunder som fungerade som ambassadörer för märket, en skara early adopters som var måna om sin roll som trendsättare.

Med tiden mognade tekniken och hittade in i våra vardagsbilar – nu har var och varannan Auris lite extra elektrisk skjuts – och det är inte längre särskilt trendsättande att välja en hybridbil. I vår tid är det i stället elbilar som trendsättarna tar sig an, men också det är en fas som är övergående.

Se bara på BMW. Deras första seriösa elbil i3 (och för all del superhybriden i8) sticker ut från mängden som en katt i en kennel. Men i takt med att elbilstekniken mognar kommer den att bli var mans egendom, förpackad i våra vanliga vardagsbilar. Det visar BMW:s konceptbil iX3, som helt enkelt är en eldriven BMW X3 och det enda som sticker ut på allvar är grillen, där de båda halvorna smält samman i mitten.

Kia Motors

Hmm, vad påminner det om …

Konceptbilen har ett nytt drivpaket där elmotorer, transmission och styrelektronik sitter ihop i en enhet. Effekten är 272 hästkrafter och batterikapaciteten ska räcka till minst 40 mils körning enligt den nya körcykeln WLTP.

Förmodligen kommer vi att få se liknande siffror när bilen går i produktion. BMW säger ingenting när det kan tänkas ske, men när det sker är det joint venture-företaget BMW Brilliance Automotive i Kina som kommer att producera den. Och vi kan nog räkna med att det sker inom kort – det är ju nästa naturliga steg i utvecklingen. Eller hur, Toyota?

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com
Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com