Redaktionen tipsar

BMW 8 Coupé i produktion

Toppmodell som tjuvstartat

Bayerische Motoren Werke har startat produktionen av sin top-of-the-line Coupé i 8-serien. En elegant Gran Turismo som redan tjuvstartat som racerbil.

Det är något visst med coupémodeller. Det gäller många märken, inte minst BMW, som genom åren spottat ut ett antal både spännande, snabba och tjusiga coupéer.
I min ungdom, på bruksorten där jag växte upp, åkte disponenten en mörkblå BMW 3,0 CS.

BMW

Men disponentens var mörkblå.

Det var en sällsam syn i ett i övrigt ganska beige utbud. Enligt säkra källor (min far) innehade dispen rekordtiden mellan Hällefors-Hofors, stålverk som hade mycket att göra med varandra. Disponenten var för övrigt från Kristinehamn, hemort för många blyfötter, dessutom gift med Tom Tranas syster.

Nu har BMW börjat spika ihop sin senaste värstingcoupé, 8-serien. Det skedde i veckans början i Dingolfing. Fabriken bygger tidigare bland annat 7-serien, vilket kan ses som garant för att den lyxiga coupén meckas ihop på bästa tänkbara plats.
Det är en mixad bil, sett till materialen. Tak, dörrar, motorhuv och en del annat är tillverkat i aluminium. Taket går även att beställas i kolfiber om man jagar kilon och ett högt slutpris. En massa pengar har investerats i anläggningen som – just det – också bygger 5-serien, på samma lina.

BMW

Också BMW Coupé.

Initialt finns det två motorer att välja på. I BMW M850i xDrive sitter en 4,4-liters V8 (bensin) som ger 530 hk och 750 Nm. Det andra alternativet, 840d xDrive (diesel) har en 3,0-liters rak sexa på 320 hk och massiva 680 Nm. Den drar blott 6,2 – 5,9 l/100 km vilket inte är illa för en klump på 2.395 kilo. Alla bilar har lagt på sig vikt under åren, tack vare alltmer säkerhetstillägg och komfortutrustning. Så även BMW, trots lättviktsinslagen.

För att återgå till historien minns vi (alla fall vi lite äldre) magnifika BMW Coupéer som BMW 2000, BMW 3,0 CS, BMW 635, BMW 750 och möjligen kantbollen BMW M3, men visst är det en coupé. BMW har tävlat i stort sett med alla sina coupéer vilket vi även sett på svenska banor. Minns BMW 3,0 CSL. Den körde Rune Tobiasson framgångsrikt och hans bil finns bevarad i Söderströmgruppens museum. Luftas ibland. Ronnie Peterson körde framgångsrikt BMW i standardvagnsklassen och tog hem fabriksbilen, en 3,0 CSL, till ett race på Knutstorp. Ronnie åkte givetvis ifrån det svenska motståndet prompt men fick bromsfel och drog rakt ut i spenaten.

Men nya BMW 8 Coupé har tjyvstartat i form av GT-racer. Den har redan hunnit delta i årets Le Mans. Det gick sådär. Men frän var den. I övrigt kan man kanske parafrasera Martin Ljung: Det är skönt med en egen coupé.

Torbjörn Lundgren
TobbeTi@outlook.com
Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com