Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

”Alla som älskar BMW kommer vänja sig vid grillarna”

BMW kommer att behålla och införa de omdebatterade gigantiska grillarna på fler modeller.
Designchefen Domagoj Dukec skickar ett tydligt budskap till de som är emot de nya gillarna.
– Alla som älskar BMW kommer att vänja sig vid det. Människor som klagar är ofta inte kunder.

Vissa experter och bilköpare anser att biltillverkarna skulle kunna ta bort grillen helt från nya elbilar, då kylintaget till motorn i fronten inte längre behövs. Tesla som inte har något designmässigt bagage har inga grillar alls. Men BMW:s designchef Domagoj Dukec menar att den njurformade grillen kännetecknat alla märkets modeller sedan 1930-talet, och inte låter sig tas bort. De dubbla njurarna är centrala för märkets identitet – ända sedan BMW 328 från 1936. Och till skillnad från andra bilar hänger de inte hop med kylaren bakom.

– Om du verkligen går tillbaka i tiden till när njurarna började, var det stor skillnad mellan dem och andra tillverkarnas klassiska grillar. Titta på grillen hos en Rolls-Royce , till exempel. Det var alltid samma form som kylaren bakom den. För BMW var det emellertid alltid bilens yta, och den var inte formad som kylaren, säger Domagoj Dukec i en intervju med Autocar.

De närmaste åren kommer BMW:s modellutbud att växa med flera elbilar som till exempel elbilen i4. Och de nya modellerna tycks få de omdebatterade gigantgrillarna som gjorde sin entré på ansiktlyfta 7-serien för drygt ett år sedan. Spionbilder har visat att även BMW M3 och M4 tycks få den polariserande designen.

Men Domagoj Dukec är tydlig – det handlar om att vänja sig eller lämna märket.
– Tidigare klagade vissa faktiskt på att vi inte hade lika stort självförtroende som andra märken, meningen klagar på dem när de har en grill som sträcker sig hela vägen från vänster till höger. Alla som älskar BMW kommer att vänja sig vid det. Människor som klagar är ofta inte kunder till BMW, säger han.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com