Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Abarth 695 Rivale lockar till båtliv

Snygga detaljer andas av båt.

När Abarth piffar upp sin 695 tar de hjälp av båttillverkaren Riva. Resultatet har läckra detaljer.

Upptakten var en storm som härjade Iseosjön, mellan Bologna och Bergamo. Fiskarbefolkningens flottor föröddes av stormen och liv och karriärer var slagna i spillror. Hur får man fisk utan båt?

Pietro Riva hade nyligen flyttat in från Como och såg sin chans. Som van att hantera trä och insatt i båtbyggandets konst startade han sitt båtvarv 1842, för övrigt samma år som Haparanda fick sina stadsprivilegier.

Årsbroder med Riva Yachts, alltså.

Där (vid Iseosjön, alltså, inte i Haparanda) spikade Riva ihop de söndertrasade båtarna och gav fiskarna tillbaka sina liv. Men det var egentligen inte förrän under mellankrigsåren som Riva skulle göra sig ett namn.

I en gradvis förflyttning från tillverkning av nyttofartyg till nöjesfarkoster blev Riva den jetsetbåt man skulle synas i och kanske allra bäst minns vi Riva Aquarama, ett konstverk av mahogny som inte stod Grace Kelly efter i skönhet.

Så det så.

Numera är Riva en del av den enorma Ferrettikoncernen, precis som att Abarth är en del av den enorma Fiatkoncernen. Så som försvinnande små divisioner under sina respektive paraplyer beslöt de sig för att slå sina påsar ihop.

För inte särskilt länge sedan kom Fiat 500 Riva, en variant på lillbilen med nautiskt inredningstema. Nu får den sällskap av Abarth 695 Rivale, ungefär samma bil fast som fått en rejäl dos kokain.

Tvåtonslack, mattborstade dörrhandtag, massor av kul detaljer i inredningen och ett gäng glada emblem berättar för omvärlden att det inte är någon vanlig sur Abarth du varit och köpt. Motorn är den gamla vanliga 1,4-litersturbon, här med 180 hästkrafter. Det lär räcka bra i en bil som knappt kryper över entonsstrecket på vågen.

Serien är begränsad till 175 bilar med tak och 175 utan. Vad den kostar? Det har vi ingen aning om, men vi gissar att den blir billigare än mittmotor-500:an vi skrev om i går.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com