Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

5 bilar som inte klarade sig till 2021

Större
Stäng
  • Foto: Shutterstock
    Foto: Shutterstock
  • Foto: Shutterstock

2020 börjar närma sig sitt slut och det 2021 står för dörren. Här är en lista på fem bilmodeller som slutade produceras under året.

2020 börjar närma sig sitt slut och det 2021 står för dörren. Hagerty har listat fem modeller som kommer slutades produceras under året. 

BMW i8

Efter sex års försäljning ser BMW i8 fortfarande ut som en bil från framtiden. Enligt Hagerty var det en djärv idé att bygga en premium sportbil med hybridkraft och först nu följer de andra tillverkarna efter, för att de är tvingade av lagstiftning. Om de gjorde ett misstag med modellen, var det att effektivitet gynnades framför direkt prestanda. När dess trecylindriga, 1,5 liters turboladdade motor som genererade 228 hästkrafter kombinerades med elmotorn som levererade 129 hästkrafter, var effekten något lägre än en Porsche 911. 

Kolfibierkonstruktionen gjorde att bilen i grunden var relativt lätt, men hade tunga batterier. Den var menad som en Grand Tourer där man kunde köra upp 29 kilometer på ren el, eller 51 kilometer på bensin. Cirka 20 000 exemplar byggdes.

Foto: BMW

 

Aston Martin Rapide 

Sedaner från Aston Martin har alltid varit en sällsynthet och den decennielång produktionen av Rapide gjorde inte mycket för att förändra det. I grunden var modellen en utsträckt DB9 med två extra dörrar och kanske lite mer utrymme i baksätet. Den hade en sexliters V12-motor som levererade 470 hästkrafter. De försökte även utveckla en elektrisk version med 600 hästkrafter, men avvecklades till slut. 

Foto: Aston Martin

 

Bentley Mulsanne 

Mulsannes bortgång markerade slutet på en era. När den största Bentleyn slutade produceras, försvann den sista 6,75-liters V8an, en motor som i en eller annan form varit aktiv i 61 år. Det var dessutom den första modellen som utvecklades internt av Bentley på 80 år, en tidsepok indelad mellan dess plattformsdelning mellan Rolls-Royce och när Volkswagen tog över ägandeskapet av den brittiska biltillverkaren. Den introducerades först första gången 2010 och uppdaterades regelbundet. 7 300 exemplar byggdes och sista exemplaret köptes av en amerikansk köpare i juni i år. 

Foto: Bentley

 

Ferrari GTC4Lusso 

Ferrari lovar att den kommande Purosangue kommer vara en ”renblodig häst”, men kan den verkligen leverera? Den fyrsitsiga och fyrhjulsdrivna GTC4Lusso utvecklades från FF 2011-2016 med en uppdaterad version av sitt drivningssystem och 3,9-liters V8 med dubbeltorbo, som ett alternativ till den 6,3-liters V12-motorn. Den var tillräckligt rymlig för fyra och dess bagage, men samtidigt snygg. 

Foto: Ferrari

 

Morgan Plus 4

Man kanske inte tror det när man tittar på dem, men Morgan Plus Four och Plus Six 2020 är de första nybyggda Morgans sen 1950. Byggd i årtionden på ett enkelt stålstege-chassi med karosseripaneler monterade på en askram, gick Plus 4 genom olika drivlinor för att hålla jämna steg med tiden. Först var det Standard Vanguard, sedan Triumph, Rover och Ford. Idag är det BMW tillsammans med ett aluminiumchassi och automatlåda. De nya bilarna har en styvhet som som man bara tidigare kunde drömma om, fina köregenskaper, men charmen har försvunnit. Men de kommer åtminstone bli fina samlarobjekt. 

 

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com