Redaktionen tipsar

Volvos ägare i rymdsatsning: 500 satelliter ska styra bilarna

Volvo kan snart styra din bil från rymden.
Nu satsar Volvos ägare Geely tre miljarder kronor på att bygga satelliter för självkörande bilar.
År 2025 ska det finnas 500 satelliter som styr koncernens bilar och uppdaterar bilarnas datorer.

För några veckor sedan kom nyheten att Geely är på väg att gå samman med Volvo Cars för att få större gemensamma resurser och dessutom kunna börsnotera Volvo Cars.

Nu kommer nyheten om en av satsningarna som Geely ska ska göra. Volvos ägare investerar över tre miljarder kronor i en ny satellitfabrik i USA. Fabriken ska tillverka satelliter för självkörande bilar. Satelliterna ska skjutas upp och gå runt jorden för att kunna ge bättre data till självkörande bilar.

Fabriken kommer att byggas i närheten av Taizhou i Kina där Geely har andra bilfabriker. Förutom Volvo kontrollerar koncernen bilmärkena Geely, Lynk & Co, Polestar, Londontaxin, Lotus och har dessutom stora ägarintressen i Proton och Mercedes.

Planen är att tillverka och skjuta upp 500 satelliter fram till 2025 när det förväntas finnas bilar som kan dra nytta av den nya informationen som satelliterna kan förse bilarna med. Enligt Geely arbetar i dag 300 högt utbildade ingenjörer med att ta fram de nya satelliterna.

Förutom att ge information till bilar kommer satelliterna att kunna erbjuda höghastighetsuppkoppling till internet, bättre gps och molntjänster för bilar. De ska också kunna skicka programuppdateringar till bilar.

I kinesisk media jämförs Li Shufus senaste drag med Elon Musks rymdprojekt Space X . Det nya tillkännagivandet kommer samtidigt som Coronaepidemin är på kraftig tillbakagång i Kina.

Maths Nilsson
maths.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com