Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Volvo gör skåpbil ihop med Ikea

Levereras i platta paket.

Ett samägt bolag mellan Volvo och Ikea ska lansera en skåpbil inom kort. Den blir inte lik någonting annat på marknaden.

Volvo Cars går från klarhet till klarhet. Sedan amerikanska Ford sålde den Göteborgsbaserade biltillverkaren till kinesiska Zhejiang Geely har man utvecklat ett helt nytt modellprogram och tagit hem en hel hög prestigefulla utmärkelser.

Nu ger man sig också in på transportbilsmarknaden och man gör det tillsammans med möbeljätten Ikea. I samarbetet har man tagit vara på respektive tillverkares kompetens, så när man gör en skåpbil är det Volvo som står för bil och Ikea bestämmer var skåpet ska stå. Bakom föraren, tydligen.

Utveckling och tillverkning sker genom ett gemensamt bolag kallat VISP, en förkortning av Volvo-Ikea-Skåpbil. ”Vi har länge saknat en skåpbil i vårt sortiment och vi tror att den här satsningen kommer att betala sig”, säger Bert Ahlasay som är projektets försäljningschef.

Genom att använda teknik och produktionsmetoder från möbelindustrin kommer VISP att kunna erbjuda en bil med unika egenskaper. Karossen kommer att vara tillverkad av miljövänliga och återvinningsbara spånskivor med ytskikt av träfanér, antingen björk eller ek vilket ger en slitstark och lättskött yta som man kan torka av med kökstrasan. ”Dock ska man vara försiktig om man använder bilen utomhus, då materialet kan svälla i fuktig väderlek”, säger Karl Sång som är ansvarig för underredet.

Miljövänlig kommer också drivlinan att vara, som består av någonting som VISP kallar för en ”vridlina”, ett gummiband som vrids upp hos en laddstation när bilen står parkerad och som sedan ska räcka till flera meters körning. ”Den kommer att gå jättefort”, säger Gert Eforth som är rotationstekniker vid den första laddstationen som öppnar i dag.

Framöver ska laddningen ske automatiskt.

Även ergonomiskt ska den nya skåpbilen erbjuda en arbetsmiljö i världsklass. VISP kommer att erbjuda två konfigurationer, där Poäng består av separata limträfåtöljer med tillhörande fotpallar och Klippan har en hel soffa där fram. ”Man ska förstås kunna slappna av oavsett vilken kroppstyp man har”, säger Anna Thomi som har ansvarat för utformningen av förarplatsen.

I skåputrymmet finns förstås också mängder av praktiska förvaringslösningar och även här kan man välja mellan olika utföranden, där Billy har öppna, lättåtkomliga hyllor och det mer exklusiva Stockholm har vitrinskåp med spröjsade glasdörrar.

Säkerheten är det väl sörjt för. Krockkuddarna är stoppade med ejderdun och har tvättbara örngott av kräppad bomull, ”så att de kan användas varje dag” enligt Åke Ridike som är kollisionsansvarig vid företagets testanläggning.

Åke är tyvärr allergisk mot ejdrar.

Främst kommer man att sälja skåpbilen i möbeljättens varuhus och den kommer att levereras i platta paket för att monteras av kunden i hemmet. För en van bilmontör ska det inte behöva ta mer än en halvtimme, med hjälp av en insexnyckel, en stjärnskruvmejsel och en industrirobot från ABB. Men man kommer också att kunna beställa den på postorder, enligt Bo Rohs vid postorderverksamheten i Borås.

Men ännu har den nya skåpbilen inte fått något namn. ”Det är så svårt att komma på nya namn hela tiden”, säger Inga Besched vid företagets pressavdelning och tillägger att namnfrågan gett henne huvudvärk. Men enligt obekräftade uppgifter lär den nya skåpbilen döpas till IN60.

Vänligen notera att den här artikeln postades den 1 april. 

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com