Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Volkswagen: Så blir våra nya laddhybrider

Doktor Kai Philipp till BytBil: ”Vi vill kombinera prestanda med möjligheten att köra elektriskt”

Större
Stäng
 • www.jandada.com
 • www.jandada.com
 • www.jandada.com
 • www.jandada.com
 • www.jandada.com
 • www.jandada.com
 • www.jandada.com
 • www.jandada.com
 • www.jandada.com
 • www.jandada.com
 • www.jandada.com
 • www.jandada.com

Volkswagen gör en storsatsning på att ytterligare elektrifiera sina modeller.
Senare i år kommer suv:en Tiguan och Arteon sedan och shooting brake som laddhybrider.
– På det tekniska planet är det möjligt att lansera fler modeller som till exempel T-Roc om efterfrågan finns, säger doktor Kai Philipp, ansvarig för utveckling av Volkswagens laddhybrider.

Tidigare har den som vill ha en laddhybrid med VW-märke i fronten fått hålla sig till Golf GTE och Passat GTE. Men sedan en tid tillbaka finns även stor-suv:en Touareg i en laddbar prestandaversion med 462 hk.

Nu skruvar Volkswagen upp tempot ytterligare i elektrifieringen och släpper i höst den storsäljande suv:en Tiguan som laddhybrid. Med en tillräckligt attraktiv prislapp kan det bli ett svårslaget alternativ på den suv-älskande svenska tjänstebilsmarknaden. I Sverige är sedanen Arteon en udda fågel, men även den kommer i höst som laddhybrid och dessutom lanseras den som en shooting brake, en slags sportkombi.

Trots att coronapandemin stoppat alla Volkswagens fabriker i Europa pågår arbetet för fullt hos utvecklingsavdelningen.
– Vi jobbar hårt varje dag, även om det är kritiskt så fortsätter forskningen som tidigare och vi jobbar för att nå elektrifieringsmålen trots pandemin. Vi kommer inte senarelägga våra utvecklingsmål, och utvecklingen står inte still, säger doktor Kai Philipp under ett telefonmöte med BytBil och flera andra motorredaktioner på onsdagen.

Fler laddhybrider är viktiga för att Volkswagen ska nå sitt nya utsläppsmål under 2020. Om Volkswagens bilar i genomsnitt släpper ut mer än 99 gram i genomsnitt blir det EU-böter.
– Volkswagen-gruppen har lovat att möta kravet på 99 gram under 2020, vi ställer oss positiva till det.

De nya modellerna av Tiguan och Arteon lanseras längre fram under 2020 och får en liknande drivlina som Passat GTE och Golf GTE. Det innebär en kombinerad systemeffekt på 245 hk och ett batteri på 14 kWh. Räckvidden på ren el blir över 50 km på en full laddning.

Några lågprishybrider är det knappast, Volkswagen fortsätter sin satsning på att laddhybriderna ska vara prestandamodeller.

– Jag tror att det handlar om att göra bilarna attraktiva genom att kombinera möjligheten att köra elektriskt med att ha tillgång till bra prestanda. Vi använder båda drivlinorna för att göra bilarna så attraktiva som möjligt, säger doktor Philipp.

Fler och fler kunder efterfrågar laddhybrider och doktor Philipp utesluter inte att ytterligare modeller som till exempel T-Roc kan komma som laddhybrider – om efterfrågan finns. Men någon längre räckvidd än 50-60 km kommer det knappast att bli tal om, även om många kunder drömmer om en laddhybrid som går 100 km.

– Vår typiska kund kör 40-45 km per dag i dag, vår räckvidd i dag på 55 km möter det behovet. Om vi gör ett större batteri så blir det tyngre och vi får ta utrymme från bilarna och göra dem dyrare. Vi har en bra lösning för att möta kundernas behov, säger Kai Philipp.

Maths Nilsson
maths.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com