Redaktionen tipsar

Volkswagen ber om ursäkt - stoppar reklamen efter rasistanklagelse

Större
Stäng
  • Made for each other: one of the fastest racing drivers in the world in his Golf GTI Clubsport S.
    Made for each other: one of the fastest racing drivers in the world in his Golf GTI Clubsport S.
  • Made for each other: one of the fastest racing drivers in the world in his Golf GTI Clubsport S.
  • Made for each other: one of the fastest racing drivers in the world in his Golf GTI Clubsport S.

Volkswagen tvingas be om ursäkt och dra tillbaka reklam för nya Golf 8.
Den tyska biljätten anklagas för rasism i filmerna som visats på Facebook och Instagram, uppger BBC.
– Vi tar helt och hållet avstånd från videon och ber om ursäkt, säger Volkswagen.

Annonsen som fått sociala medier-användare att reagera visar hur en vit kvinnohand lyfter bort en mörkhyad man från en scen med en Volkswagen Golf. Samtidigt spelas lustig musik och ljudeffekter hörs.

Efter reaktionerna har Volkswagen stoppat annonsen och gått ut med en ursäkt. Biltillverkaren uppger att den var ”fel och obehaglig”. En utredning ska nu undersöka hur annonsen har kunnat publiceras. Enligt BBC och tyska Handelsblatt var den en del av en serie om ett kärlekspar.

Reklamen är inspelad i Buenos Aires i Argentina och skulle marknadsföra den nya modellen Golf 8 på Facebook och Instagram. Tanken var sannolikt att travestera videor där en person kontrollerar en annan person med sina händer. Namnet på kaféet i Buenos Aires, Petit Colon, anklagas för att anspela på kolonialism. Kaféet är dock en verklig plats.

Enligt uppretade Twitter-använder så visas dessutom en tysk variant av N-ordet när sloganen ”Der Neue Golf” fadas in i rutan.

Volkswagen svarade till en början att kritiken inte var relevant och att företaget var ”förvånat och chockat över att vår Instagram-berättelse kunde bli så missförstådd”.

Men kritiken växte och Volkswagen tvingades snabbt backa och dra in videon.
”Vi förstår fullständigt den avsky och ilska som uppkommit av videon. Det är helt tydligt att den här videon är fel och obehaglig. Vi tar helt och hållet avstånd från videon och ber om ursäkt.”

Det är andra motgången på kort tid för nya Volkswagen Golf 8, i slutet av förra veckan leveransstoppades bilen sedan ett fel på datasystemet gjort att nödsamtal inte fungerar som det ska i bilen.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com