Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Vikten viktig för husbil- och husvagnsägare

Många husbilar och husvagnar körs med överlast

Många husbilar och husvagnar körs med överlast och därför startar Caravan Club nu en kampanj för att uppmärksamma vikten om vikten för ägare till husvagnar och husbilar.

Våren har anlänt till våra södra delar av landet och många förväntansfulla husvagns- och husbilsägare över hela landet förbereder sig nu för årets sommarsäsong. En viktig detalj att tänka på innan man ger sig ut vägarna är vikten, eller rättare sagt övervikten.

Intresseorganisationen för ägare till husvagnar och husbilar, Caravan Club of Sweden, har arbetat länge med frågan om övervikt för husvagnar och husbilar, och ämnet har blivit viktigare på senare år. Bland annat då polisen i Sverige och angränsande länder allt oftare väger fritidsfordon vid trafikkontroller. Och när en stor de av alla husbilar och husvagnar rullar omkring med överlast, enligt Caravan Club, vill de nu öka köparnas och ägarnas kunskaper om problemet.

– Vi måste våga prata om vikt! Frågan om vad våra fritidsfordon väger och, framför allt, hur mycket de får lasta är lite av en tickande bomb. Alla parter, tillverkare, återförsäljare, organisationer och fordonsägare måste dra åt samma håll. Det måste bli tydligt vad köparen får, men också att myndigheterna ställer rimliga krav på den som råkat få överlast i sitt fordon, säger Sven Hansson, riksordförande för Caravan Club, en förening med närmare 30 000 medlemsfamiljer över hela landet.

Caravan of Sweden beskriver problemet så här:

I dag är en stor del av husbilarna 7,2 – 7,6 meter långa och får väga max 3,5 ton. En kontroll av såväl tester i facktidningar som Transportstyrelsens registreringsstatistik visar att just dessa bilar ofta har tjänstevikten satt till 3 100 – 3 300 kilo. Anta att lastkapaciteten är 300 kilo. Det förväntas räcka för minst en passagerare, markis, solceller, AC, dammsugare, cykelhållare, cyklar, tv, radio, hushållsutrustning, köksutrustning, pallklossar, ficklampa, dator, några böcker, navigator, backkamera, extra gasolflaska, bränsledunk, hygienutrustning, sängkläder, bäddmadrasser, städmaterial, mat, kylvaror, kartor, kläder m.m.

Det behövs inte ens en miniräknare för att se att det inte går ihop. Lägger man dessutom till den accepterade felvisningen på ± 5 procent på fordonsvikten kan lastkapaciteten minska med ytterligare 160 kilo! Att ta med kompisar eller barnbarn på resan är helt uteslutet.

Hårdraget betyder det här att det inte är möjligt att köra lagligt med en normalstor husbil som har mindre är 300 kilo i lastförmåga. Ändå går det att registrera dem och de är dessutom en av de vanligaste husbilarna i trafik.

När det gäller husvagnar finns än mer hårresande exempel på låg lastvikt, men där har ägaren i vart fall en teoretisk möjlighet att flytta delar av packningen till dragbilen.

Det är mycket att tänka på med andra ord, både rent trafiksäkerhetsmässigt samt juridiskt och i dagarna tar nu Caravan Club initiativ till en kampanj i nya numret av tidningen Fritidsmagasinet Caravan, och senare på föreningens hemsida www.caravanclub.se där målet är att skapa tydliga och begripliga regler för viktklassningen av husbilar och husvagnar.

Foto: BytBil.com
redaktoren@bytbil.com

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com
ANNONS
Till Bytbil.com