Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Den totala lyxen på hjul

Bildspecial på Sveriges största husbil med eget garage

Här är husbilarnas husbil.
En Concorde Centurion 1160 GSI där du kan köra in din personbil under sovrummet.
– Det är ett väldigt lyxigt sommarhus på hjul, säger Mårten Andreasson på Forsbergs fritidscenter.

 

På Forsbergs fritidscenter i Hyssna finns i princip alla husbilar och husvagnar på marknaden.

Den mäktigaste – och dyraste – modellen av husbil heter Concorde Centurion 1160 GSI. En nästan 12 meter lång och två 18 ton tung lyxupplevelse på hjul med allt du kan önska dig. Men smakar det så kostar det. Nämligen mellan 6,3 till uppemot 8 miljoner kronor beroende på modell och utrustning.

Du kan se bilder ovanför artikeln eller se mer här.

Köparen får mycket lyx för pengarna. Här finns en så kallad ”slide out” där man kan utöka antalet kvadratmeter i bilen få en helt annan rumskänsla. Bland alla bekvämligheter man kan tänka sig finns en stor dubbelsäng i ett sovrum, dusch, kök, relaxfåtöljer, stor tv … och ett garage där man kan frakta med sig bruksbilen på semestern.
– Det är praktiskt att ha med sig en personbil. Många spelar golf, och då är det bättre att ta en mindre bil till golfbanan och låta husbilen stå kvar på campingen, säger Mårten Andreasson på Forsbergs fritidscenter.
–  Och det finns andra utflyktsmål som kräver att man inte har så stort fordon. En del köpare brukar istället köra in en fyrhjuling eller ett par motorcyklar i garaget, och om de inte vill ha något fordon får de ett istället enormt lastutrymme. En del köper med sig möbler från utlandet, utan att behöva släpa in dem i en liten bil.

Mårten Andreasson har jobbat på Forsbergs fritidscenter i 13 år och sett hur husbilen blivit allt trendigare bland svenskar.
– Det har varit en rolig resa, säger han. Hela det mobila boendet har blivit accepterat som både trendigt, fräckt och praktiskt.– Husbilar används i jobb, t ex av sportutövare som åker runt på tävlingar. Men vi har även hundägare som en stor kundgrupp. De åker till olika uppvisningar men har svårt att få hotellrum. Och barnfamiljer har ökat markant de sista åren.

Men vilka är de som köper en Concorde Centurion 1160 GSI för runt 7 miljoner?
– De som vill ha den höga kvalitén och volymen som man får i såna här bilar, ett väldigt lyxigt sommarhus på hjul helt enkelt. Och de vill ha friheten att själva välja vilken utsikt de ska vakna till på morgonen.

Mårten Andreasson menar att husbilar liknar en annan bransch, nämligen båtar.
– Ja, vi och båtbranschen upplever samma beteende bland kunder. De börjar med en liten och byter upp sig till en lite större. De som tycker att det är roligt och använder den under längre perioder vill tillslut ha ännu större.
– Sen ligger det i människans natur att sträva mot att bli bekvämare och vara lite finare. Till slut hamnar man på en förhoppningsvis på en Concorde, där man reser första klass. Det är ju som med det gamla flygplanet Concorde, som alla vill flyga med men som få hade råd med.

Många är intresserade av den här lyxen. Bara de senaste månaderna har Forsbergs fritidscenter sålt två exemplar och den tredje husbilen är snart på väg till en köpare. Om du är intresserad får du ha tålamod. Det är nästan ett års väntetid på en Concorde Centurion.
– Det har varit försäljningssuccé i Tyskland, trots prislappen. Därför har leveranstiderna blivit så långa, säger Mårten Andreasson.
Mårten tillägger att Centurion visserligen är Concordes flaggskepp men att Forsbergs fritidscenter även säljer ett 30-tal mindre Concorde om året, runt 7,5 meter långa och med startpris på ca två miljoner kr.
Men hur svårt är det att köra en elva meter låg husbil? Inga större svårigheter, menar Mårten Andreasson:
– Husbilen är registrerad som personbil klass 2, så om man har tagit vanligt bilkörkort före 1996 så är det bara att köra.
– Centurion är enormt lättkörd med automatlåda, men man måste förstås ha respekt för vikten och storleken. Vi rekommenderar kunder att boka ett antal körlektioner och ta C- eller C1-kort (medeltung lastbil). Vi låter intresserade kunder ta en provtur och känna på storleken. Den vanliga reaktionen är att husbilen känns väldigt lättkörd, avslutar Mårten.

Se annonsen här

Redaktören
redaktoren@bytbil.com
Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com