Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Efterfrågan på begagnade husbilar ökar kraftigt

Det näst husbilstätaste landet i Europa

Större
Stäng
  • Foto: Pixabay
    Foto: Pixabay
  • Foto: Pixabay

I morgon, 19 juni, firas husbilens dag i vårt avlånga land. Sverige är det näst husbilstätaste landet i Europa. Dessutom har efterfrågan på begagnade husbilar stigit rejält. 

Ny statistik från Blocket visar att efterfrågan på begagnade husbilar har stigit rejält, trots att intresset redan förra året var stort för att semestra i husbil. Sverige är Europas näst husbilstätaste land efter Finland. Vid årsskiftet fanns det 105 husbilar per 100 000 invånare. 

Siffror från Blocket visar att antalet sökningar på husbilar har ökat med 60 procent under perioden 1 januari – 31 maj jämfört med samma period året innan. Med andra ord är efterfrågan på begagnade husbilar stor och trycket är högt. 

De mest eftersökta husbilarna på Blocket just nu är Plåtis, Kabe, Hobby, Rimor och Adria. 

– Allt fler ser husbil som den perfekta semesterlösningen. Inte bara har man en trygg boendesituation var man än befinner sig, man har också möjlighet att uppleva Sveriges natur på närmare håll än med många andra färdmedel, säger Henrik Littorin, marknadsplatsdirektör för Blocket Fordon.

Medianpriset på en husbil är 565 000, och det inkluderar privatsålda och husbilar som sålts via handlare. Det är en ökning med 13 procent jämfört med förra året. 

– Priserna stiger när efterfrågan ökar, men köper man begagnat riskerar man inte att förlora så mycket pengar. Samtidigt finns ett stort utbud på begagnatmarknaden, och det är enkelt för både rutinerade husbilsägare och nybörjare att byta husbil efter behov, säger Henrik Littorin.

När man har skaffat sig en husbil kan det vara bra att tänka på några säkerhetsaspekter. SSF Stöldskyddsföreningen har samlat tips som riktar sig till alla campare för att minska risken att bli utsatt för stöld av och ur husbilen i sommar: 

Lägg inte saker synligt, varken i framsätet eller på instrumentbrädan. Köp ett extra lås om det går, förse husbilen med spårsändare. Skaffa ett fastbultat värdeskåp i husbilen för värdesaker, exempelvis plånbok, biljetter, kameror etc. Kontrollera att du har rätt försäkring. 

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com