Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Unika lyxbilen byggdes för att testa däck

Se videon: Maybach Exelero med 700 hästkrafter

Konceptbilen togs fram för 14 år sen med ett enda syfte: att testa däck.
Nu har Supercar blondie fått provköra det unika exemplaret, Maybach Exelero.
– Det är galet att en konceptbil kan göra 350 km/h, utropar hon bakom ratten.

Maybach Exelero är en produkt av den tid då bilbranschen omgavs av ett rejält självförtroende. Däcktillverkaren Fulda – ett tyskt dotterbolag till Goodyear – hade uppenbarligen stor pr-budget när man beställde en konceptbil av Mercedes-ägda lyxbilstillverkaren Maybach.
Exeleron premiärvisades i Berlin 2005 och användes av Fulda enbart som referensbil vid däcktester.
Under den enorma motorhuven finns en V12:a med dubbla turbon som utvecklar 700 hästar vilket den 2,6 ton tunga och 5,89 meter långa bilen en topphastighet på 351 km/t. Resan från stillastående till hundra kilometer i timmen går på 4,4 sekunder. Så Fulda måste ha tagit fram riktigt slitstarka däck som kan klara av monstret.
Bara för någon dag sedan fick Supercar Blondie chansen att köra bilen och förmedla känslan till oss andra, som troligen aldrig kommer i närheten av en liknande bil. Vad hon tycker?
– Inredningen känns inte alls lyxig, men det är ju faktiskt en konceptbil som bara ska köra snabbt, konstaterar hon.
– Men oj, vilket motorljud! Det är en riktigt snabb bil. Inte den snabbaste, men ljudet gör att bilen känns fyra gånger snabbare. Och om man gillar att andas in bensinångor när man tankar då är bilen perfekt, för bilen luktar som en hel bensinmack…

Exeleron såldes snabbt för runt 80 miljoner kronor så fort däcktesterna var färdiga. Köparen var M’Zée Fula-Ngenge, chef för en av Afrikas största diamantproducenter. I dag ägs bilen och alla rättigheter till dess design av företagaren Arnaud Massartics och bilsamlaren Frank Rickerts samägda bolag Mechatronik GMBH.
Vid speciella tillfällen lånar de ut sin dyrgrip, som 2009 när bilen syntes i rapartisten Jay-Z:s video.
Däremot är det inte ofta som en gäst får trycka rejält i gaspedalen, som Supercar Blondie gjorde med stor förtjusning:
– En väldigt speciell upplevelse att köra en sån här bil…som har en väldigt speciell historia. Bilen byggdes ju praktiskt taget kring fyra däck, säger hon.

Snabbfakta Maybach

Maybach, startade som ett pionjärsbolag inom bilindustrin som gått från att tillverka bilar och motorer fram till slutet av andra världskriget till att nu ingå som en del i Daimlerkoncernen. Koncernen använder varumärket för att marknadsföra sina mest exklusiva bilar, märket kan i prestige närmast jämföras med Rolls-Royce.

Maybach skapades av Wilhelm Maybach som precis som Carl Benz och Gottlieb Daimler tillhörde bilindustrins pionjärer i Tyskland. Maybach arbetade tillsammans med Gottlieb Daimler och låg bakom flera av företagets modeller och motorer. Maybach var bl.a. med vid utvecklingen av företagets första historiska bil. Det finns alltså gamla band mellan Maybach och Mercedes-Benz som legat i grunden för dagens utveckling av märket.

Mercedes-Benz hade länge tankar om att återuppliva märket Maybach och bolaget Maybach-Manufaktur. I och med lanseringen av Maybach 57 (2002) hade man tagit Maybach tillbaka till strålkastarljuset. Stora lanseringar ägde rum runt hela världen där lyxbilsköparna skulle upptäcka det nygamla märket.
Den mest spektakulära var i New York dit den skeppades med Queen Elisabeth II och sen lyftes i land med helikopter, till själva lanseringslokalen tog den sig med egen motor.
Maybach gjorde också att Mercedes-Benz valde att lägga ner tillverkningen av den specialtillverkade förlängda versionen av Mercedes-Benz S-klass (600 Pullman).

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com