Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Tjänade 20 miljoner på sin Koenigsegg

Manny är miljonären som älskar svenska superbilarna

Han är fastighetsmiljonären som gjort många lönsamma affärer.
Men när Manny Khoshbin sålde sin Koenigsegg Agera RS slog han personligt rekord:
– De snabbaste 20 miljonerna som jag någonsin gjort, konstaterar han.

Manny Khoshbin är en self made-man (som man säger i USA). Från en fattig invandrarpojke från Iran till en mångmiljonär som lever ett lyxliv i Kalifornien och gärna visar upp sina rikedomar på Instagram.
Han har varit duktig i fastighetsaffärer, men det visar sig nu att han även har en näsa för smarta bilaffärer.
Han ställde nyligen glatt upp i en tv-intervju på CNBC och där berättade han detaljerna om sitt livs hittills lönsammaste affär.
– För tolv månader sen fick jag min Koenigsegg Agera RS, säger han.

Han stod i kö för att få köpa det sista av totalt 25 exemplar som gjordes i Sverige. Men den bilen kraschade under en testkörning i Trollhättan 2017. Koenigsegg förklarade på Instagram: ”Vi glada att meddela att diskussioner med ägaren har lett fram till ett tillfredsställande resultat för båda parter.”
Tonen var nästan skämtsam när Koenigsegg undrade om detta skulle bli ”världens första testbil med detaljer i bladguld”.

Khosbin hyllade Koenigsegg för agerandet:
”Det jag gillade mest, är att fabriken reparerar och håller Gryphon som en testbil och bygger en helt ny Agera RS med en unik spec till mig”, skrev Khoshbin.
”Jag måste erkänna att jag haft med många biltillverkare att göra, men jag har aldrig sett mer professionellt företag än Koenigsegg. Olyckor inträffar, men det är hur man hanterar dem som betyder något”, avslutade han.

Så Khoshbin fick vänta ytterligare en stund på sitt specialbygge, med en rad förbättringar. Vad sägs om en motor med 1400 hästkrafter som har detaljer i guld, en specialbyggd måsvinge för tre miljoner kronor och massor av detaljer i 24-karats guld. Även avgasröret är helt i guld (se bild ovanför artikeln).

Manny Khoshbin döpte sin bil till Agera RS Phoenix, som fågeln Fenix som reste sig i askan efter Gryphon.
Eftersom exemplaret var den sista Agera RS – och med så många fantastiska detaljer – blev den ett hett eftertraktat samlarobjekt.
Men Manny bedyrar att han inte hade tänkt sälja sin bil.
– Nej, det här var juvelen i min bilsamling och den hade jag planerat att behålla, säger han till CNBC.

Manny hann bara njuta av sin svenska superbil i några månader. Sen kom ett erbjudande han inte kunde tacka nej till.
– En vän som också är bilsamlare hade en liknande Koenigsegg, i kolfiber med mycket gulddetaljer. Han tyckte att min bil skulle passa perfekt i hans samling. Vi förhandlade om priset i en vecka. Jag begärde 50 miljoner kronor, men det landade på 41 miljoner.

Manny Khosbhin har förstås tagit fram fram miniräknaren och räknat ut vinsten:
– De snabbaste 20 miljoner som jag någonsin tjänat. Det var en vinst på 3,6 miljoner i månaden eller 110 000 kronor om dagen.

Vad har Manny gjort med sina Koenigsegg-miljoner då? Jo, betalat handpenning på en ny Koenigsegg Jesko som kommer att kosta totalt 30 miljoner.
– Och så hittade jag ett riktigt fynd för 20 miljoner, berättar han. En Bugatti Veyron Grand Sport Vitesse Rembrandt som bara hade gått 123 mil. Förre ägaren hade köpt bilen för 30 miljoner fem år tidigare.
– Jag älskar bilar, men man måste ändå vara strategisk när det gäller pengar.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com