Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Test: Väldesignade BMW iX1 - inte helt utan utmaningar

Även om BMW iX1 är en kompakt SUV med många kvaliteter, väntar tuffa konkurrenter i kulisserna.

TEXT & FOTO Simon Hallenslev

Om det är något BMW står för så är det vassa köregenskaper. Även de neutrala modellerna som 2-serie Active Tourer får en touch av den dynamik som de bayerska bilbyggarna har bemästrat.

Utmaningen med skarpa köregenskaper är alltid att de måste balanseras med ett minimum av komfort. Med undantag för de adrenalinjunkies som köper M-modeller, är även BMW:s kärnkunder människor av kött och blod som kräver komfort för vardagliga sysslor.

Med BMW iX1 kan du dock snabbt komma att sakna komfort om du gör misstaget att beställa den med 20″-fälgar. Och det är inte den enda utmaningen för iX1.

Irriterande 20-tummare

BMW iX1 är utrustad med en adaptiv M-chassi som standard, och det är en bra sak som man ofta får betala extra för.

Problemet i BMW iX1 är inte det sportiga underredet i sig, utan snarare de 20-tums lättmetallfälgarna. Det är en alltför stor fälg med en underdimensionerad däckprofil som gör att den familjevänliga elbilen känns hård.

Nästan oavsett vilken typ av ojämnheter det är, förvandlar iX1 dem till en riktigt ojämn åktur. Potthål skickar tunga stötar genom M-Sport-sätena som testbilen är utrustad med, vilket är en riktig skam.

Det är inte så här en SUV för den svenska familjen ska köras. Enligt redaktör Jacob Dalby är det faktiskt inte så en iX1 körs egentligen, så länge den är utrustad med standard 18″ fälgar. Han kör regelbundet sin svärfars iX1, som han beskriver som ”fast men absolut följsam”.

Så håll dig borta från de dyra 20″-fälgarna, även om de ser fantastiska ut på iX1. Jag vågar inte ens tänka på hur den kör på 21″-fälgarna. Det måste vara som att köra på fälgarna.

Hur sportig är den? 

I rondeller och svängar är BMW iX1 fri att rulla oavsett hur entusiastiskt den kastas in. De två motorerna ger dig fyrhjulsdrift och därmed gott om grepp, så iX1 känns stadigt planterad. Med 313 hästkrafter finns det också gott om kraft när bilen biter sig fast i kurvorna.

Styrningen har inte riktigt den exakta känsla som du vanligtvis hittar i BMW-modeller, men det kan bero på 20-tummarna. I testbilen känns den artificiellt tungt viktad med en konstig dödpunkt, vilket något hindrar riktningsstabiliteten.

Hur är räckvidden?

Med iX1 har BMW tagit ett annat grepp om batteriet än konkurrenterna. Batteriet är inte stort, med en kapacitet på 65 kWh jämfört med 77 kWh i Audi Q4 e-tron och 79 kWh i Volvo XC40 Recharge. BMW iX1 har en räckvidd på 438 km, vilket är tillräckligt för de flesta men kortare än konkurrenterna.

Den maximala laddningshastigheten är 130 kW DC, vilket är bra utan att vara imponerande. Tar man detta tillsammans med räckvidden på 438 km så är BMW iX1 inte det självklara valet för den som ofta kör långa sträckor. BMW iX1 är dock superstabil på att beräkna den faktiska räckvidden i displayen, så du vet alltid hur långt du kan köra, oavsett väder och vind.

Klassisk BMW-kupé

Jag började med att säga att BMW garanterar skarpa köregenskaper, men det betyder inte att de inte har bemästrat andra förtjusande värden. Till exempel är de riktigt bra på att sätta ihop förarhytter, och iX1 är inget undantag.

Du får den klassiska BMW-tyngden bakom materialen och det finns ingen antydan till knarr i panelerna. Nyfikna fingrar kommer att ha svårt att hitta billiga plastbitar i iX1, men kommer istället att hitta mjuka paneler med kontrasterande sömmar och attraktiva aluminiumdetaljer.

Förarplatsen i BMW iX1 är hög. Faktum är att den är tillräckligt hög för att det ska ta lite tid att vänja sig. När du väl har vant dig kommer du att uppskatta den eftersom instrumentpanelen är motsvarande låg och fönstren är stora. Resultatet är en ljus och rymlig framsida med en fantastisk utsikt från förarplatsen.

Baksätet är också ljust och luftigt som bekvämt rymmer vuxna. Som i många andra elbilar är golvet högt på grund av batterierna i bilens bas, vilket höjer låren från dynan på baksätet. De högt monterade framsätena innebär dock att du kan jämna ut det höga golvet genom att skjuta in fötterna under framsätena.

Vad har de gjort av vridhjulet?!

BMW-kärnkunden kommer snabbt att upptäcka en stor brist i den annars fantastiska kupén. Det nästan legendariska vridhjulet som styr iDrive-systemet på skärmen och som har funnits i BMW sedan E65 7-serien från 2001, finns inte i BMW iX1.

Här följer de bayerska bilbyggarna en tråkig trend att gömma alla funktioner i infotainmentskärmen. BMW kommer dock undan med det billigare än andra, eftersom iDrive-systemet är en glädje att navigera och har en fast klimatfält längst ner på skärmen.

Skärmarna på 10,5″ och 10,7″, som kallas Widescreen Display, är standard i iX1. Förutom det utmärkta operativsystemet har de en hög upplösning, medan infotainmentskärmen har exakt den tryckkänslighet som du förväntar dig av en helt ny smartphone.

Det röda havet

Att välja bort hjulen är enkelt, och utan 20-tummarna ser BMW iX1 ut som en välutförd och kapabel kompakt SUV med kraft. Men utmaningarna för iX1 slutar inte där. Den kompakta SUV-klassen är ett rött hav av konkurrenter som också kan beskrivas som välutförda.

BMW iX1 börjar på 640 500 kronor med 313 hästkrafter, acceleration från 0 till 100 km/h på 5,7 sekunder och en räckvidd på 438 kilometer. Det är siffror som ligger nära konkurrenter som Tesla Model Y Dual Motor Long Range, Volvo XC40 Recharge Twin och Audi Q4 50 e-tron Quattro.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com