Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Tesladödaren Lucid Air:s unika användarupplevelse

Lucid Air anländer till marknaden i början av nästa år

Större
Stäng
  • Lucid Air interiör
    Foto: Lucid
  • Lucid Air interiör
    Foto: Lucid
  • Lucid Air interiör
    Foto: Lucid
  • Lucid Air interiör
    Foto: Lucid
  • Foto: Lucid
  • Foto: Lucid
  • Foto: Lucid
  • Foto: Lucid
  • Foto: Lucid
  • Foto: Lucid
  • Foto: Lucid
  • Foto: Lucid

Lucid har visat upp sitt gränssnitt som kommer användas i Tesladödaren Lucid Air. Den består av en glascockpit och en pilotpanel. 

I höstas visade Lucid upp sin Tesladödare Air, där värstingversionen Dream Edition kommer har 1 080 hästkrafter, gör 0-60 mph på 2,5 sekunder, har en toppfart på 270 km/h. Dessutom har den en räckvidd på 78 mil. Bytbil har även skrivit om när den kan tänkas att lanseras i Europa, vilket antagligen sker sent i år, eller någon gång under nästa år. 

Nu har Lucid visat upp nästa smakprov inför leveranserna till kunderna: Lucid UX. Användarupplevelse beskrivs av företaget att den utformad för intuitiv, enkel och elegant interaktion med Lucid Air.

Interiören i Lucid Air har den så kallade glascockpiten, som består av två primära pekskärmar.  Den har en 34-tums krökt instrumentpanel med upplöning i 5K, samt pilotpanelen, som är den centralt placerade nedre konsolskärmen. 

Lucid Air interiör

Foto: Lucid

LÄS MER: SSC visar upp nya Koenigsegg-dödaren

– På samma sätt som en helhetssyn på design och konstruktion har möjliggjort Lucid Airs revolutionerande förpackning och effektivitet, har denna inbyggda strategi från grunden också möjliggjort skapandet av Lucid UX, ett innovativt mänskligt maskingränssnitt som är enkelt att använda och estetiskt tilltalande. Lucid UX behåller specifika aspekter av ett traditionellt fysiskt gränssnitt och parar dem med en innovativ digital formfaktor som är mycket avancerad och ergonomisk, vilket ger intuitiv tillgång till alla fordonssystem, säger Derek Jenkins, Senior VP för design och varumärke, Lucid Motors.

Glascockpiten grupperar information i tre olika sektioner. Till vänster finns centrala fordonsreglage, exempelvis fönstervärme, belysning och torkarinställningar. Klustret i mitten visar hastighets- och räckviddsinformation. När vissa förarassistanssystem är aktiverade, så visar samma skärm en 3D-bild av Lucid Air och andra fordon runt bilen på vägen. Till höger finns en skärm för navigering, media och kommunikation. Dessutom vias klimatreglagen och sätesfunktioner. Föraren eller passagerarna kan flytta menyer från glascockpiten till pilotpanelen för att få fler kontroller för musik eller navigering. 

Både glascockpiten och pilotpanelen är utformade med resten av interiören i åtanke för att garantera en skarvlös övergång mellan det fysiska och det digitala. Tanken är att det ska skapa en interiör som känns som ett enda sammanhängande utrymme. Gränssnittet och interiörens tema i Lucid Air är inspirerad av värmen och ljuset från Kalifornien, USA. Användare kan styra många fordonsfunktioner genom att tala, eftersom Alexa Auto är integrerad. Även Apple CarPlay och Android Auto kommer finnas för en trådlös anslutning. 

LÄS ÄVEN: Video: Dragrace mellan tre väldigt snabba elbilar

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com