Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Tesla-aktien dyker – nu tänker Musk avgå som Twitters vd

Kaoset kring Twitter fortsätter att påverka elbilsjätten

På tisdagen sjönk Tesla-aktien med åtta procent.

Många kritiker har pekat på Elon Musks övertagande av Twitter som en bidragande faktor till varför Teslas akite underpresterat jämfört med andra biltillverkares.

Nu, natten mot onsdag, meddelar Musk att han ska avgå som Twitters vd.

När börsen stängdes på tisdagen var Tesla nere på 138 dollar per aktie, vilket är den lägsta nivån på 52 veckor och åtta procent lägre för bara den dagen.

I händelsernas centrum står förstås Elon Musk.

Hans förklaring till den negativa utvecklingen för Tesla är av makroekonomisk karaktär.

”När banksparkontons räntor, som är garanterade, börjar närma sig börsavkastning, som inte är garanterad, kommer människor i allt högre utsträckning att flytta sina pengar från aktier till kontanter, vilket får aktier att sjunka i värde”, skrev han tidigare i veckan i en Tweet.

Sjunker mer än andra

Men det är många som pekar på just Twitter som den bidragande orsaken till att Teslas aktie sjunker.

Det var ju i oktober månad som Elon Musk vandrade in med ett handfat på Twitters kontor med det ordvitsiga budskapet ”Let that sink in”, när han tog över rollen som vd för mikrobloggen. Tidigare denna månad sålde han av 3,6 miljarder dollar av Tesla-aktier för att finansiera Twitter-köpet, uppger fler medier.

Sedan dess har kontroverserna avlöst varandra i yttrandefrihetens tecken och Musks popularitet har fått sig en törn.

Faktiskt började Teslas negativa utveckling på börsen redan i april 2022, när Musk annonserade sina planer på att köpa Twitter. Sedan den månaden är Teslas aktie nere med 59 procent. Detta att jämföra med till exempel Ford och GM som under samma period är nere 26 respektive 12 procent, enligt CNBC.

”Jag kommer att avgå som vd”

Men nu då till det senaste i denna händelseutveckling kring Twitter som också kan komma att påverka Tesla.

Musk har 02.30 natten mot onsdag, svensk tid, tweetat att han tänker lämna rollen som vd för Twitter.

”Jag kommer att avgå som vd så snart jag hittar någon som är dåraktig nog att ta jobbet. Efter det kommer jag bara att leda mjukvaru- och serverteamen”, skriver han.

Detta beslut föranleds av en omröstning där Twitters användare fick svara på om han borde avgå som Twitters vd eller inte. Musk lovade på förhand att han skulle följa resultatet, vilket till slut landade på 57,5 procent för ”Ja”. Totalt 17,5 miljoner röster kom in.

Nog har Teslas aktie haft väldigt snabba upp- och nedgångar senaste tid och frågan är hur Musks senaste Twitter-besked kommer att påverka Tesla-aktien – och kanske även i vilken riktning?

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com