Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Tack för allt Volvo V70!

Nu är det slut – sista bilen rullar av bandet.

1 250 000 är antalet Volvo V70 som tillverkats sedan 1996. Men nu är det slut, framöver är det V90 och sluttande bakruta som gäller för de som vill ha en sprillans stor-kombi från Volvo.

Den allra första Volvo V70-bilen såg ljuset 1996, då föregångaren Volvo 850 döptes om. Allt sedan dess har det tillverkats tre generationer av modellen och totalt har fabrikerna i Torslanda och Gent tillverkat 1 250 000 exemplar av Volvo V70, av dessa har 581 000 tillverkats i Torslandafabriken.

Sverige har de senaste åren varit den enskilt absolut största marknaden för V70. Den har varit Sveriges mest sålda i 20 år och under när den var som populärast sålde den drygt 30 000 exemplar per år. Ännu finns bilar kvar att köpa i Volvohandeln.

– Det känns att ta farväl av en klassiker, en bil som älskats högt av många svenskar. Den har kommit att stå som symbol för att Volvo+herrgårdsvagn+familjebil är lika med den svenska livsstilen, säger Jessica Span, försäljningsdirektör på Volvo Car Sverige.

Den tredje och sista generationen lanserades 2007 och för drygt tre år sedan fick den en uppgradering.  För modellår 2016 introducerades Classic-versioner i Sverige. Detta som en signal om att produktionstiden går mot ett avslut. Classic-versionerna finns med extra allt och kan ses som en tribut i en bils livscykel.

-Man brukar ju säga att en bils sista årsmodell är den allra bästa. Och tittar vi på de svenska försäljningssiffrorna för förra året så visar det sig att våra kunder tycker likadant. Förra året var ett av toppförsäljningsåren för Volvo V70 och systerbilen Volvo XC70, konstaterar Jessica Span. Totalt registrerades 28 613 stycken Volvo V70 och XC70 under 2015.

Den sista produktionsveckan för Volvo XC70 blir andra veckan i maj. Och de allra sista tillverkade exemplaren av Volvo V70 och XC70 kommer att köras till Volvo Museum i Arendal för allas beskådan.

– Men även om bilarna nu slutar att produceras så finns de fortfarande till försäljning hos våra Volvoåterförsäljare så länge vårt lager räcker, säger Jessica Span.

Men allting har ett slut, men också en början. För Volvo Car Sverige och fabriken i Torslanda väntar spännande nya tider. Produktionen av nya Volvo S90 startar inom kort och i juni är det dags för produktionen av nya Volvo V90.

-Så samtidigt som det känns sorgligt att ta farväl av bilar som varit vår ryggrad i så många år, har vi mycket nytt och spännande att se fram emot. Intresset för våra nya modeller är överväldigande. Nya Volvo V90 blir den perfekta familjebilen – och den perfekta tjänstebilen, säger Jessica Span.

Foto: Volvo / Montage
redaktoren@bytbil.com

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com