Redaktionen tipsar

Sverige töms på fullutrustade premiumbilar

Här är märkena utländska uppköpare fyndar i Sverige

Nu töms Sverige på fina premiumbilar som är tre år och nyare. Enligt auktionsfirman BCA är det Audi, BMW, Mercedes som Volvo som är hetast efter kronraset. Uppköpare från norra Europa gillar våra fullutrustade nästan nya bilar, säger Peo Siwertson på auktionsfirman BCA.

För några år sedan var det populärt bland svenska bilköpare att importera bilar från Tyskland, Belgien, Italien och andra europeiska länder. Nu har den importen avstannat nästan helt, i stället går trafiken i omvänd riktning. Tyska bilköpare kommer till Sverige för att fynda bilar.

– Det här har pågått sedan hösten 2017 då kronan började bli väldigt svag. Vi exporterar till 32 länder i Europa, men de som köper flest svenska bilar är länderna i norra Europa; Finland, Norge, Tyskland, Nederländerna och Frankrike, säger Peo Siwertson.

Bilarna som utländska köpare slåss om är oftast fulltrustade premiummodeller nyare än tre år.

En hel del återförsäljare väljer att sälja sina inbytesbilar vidare via oss och det har gjort att det uppstått begagnatbrist i Sverige. Fullutrustade premiumbilar är det som köparna kan tjäna mest på, och de bilarna börjar det bli brist på nu.

De hetaste märkena just nu är Audi, BMW, Mercedes och Volvo. Och det är bensinmotorer som är mest gångbart i de europeiska länderna. Diesel är inte lika hett längre.

Den allra senaste tiden har kronan försvagats så mycket att utländska handlare även börjat köpa upp bilar som är äldre än tre år, berättar Peo Siwertson.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com
Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com