Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Finland dammsuger Sverige på beg-bilar

Rekordökning: Köper upp 10000-tals beg-bilar i Sverige

Exporten av svenska begagnade bilar till Finland har dubblats och slår rekord efter kronraset. Ny statistik från Blocket.se visar att finländska besök ökat 19 procent. Allra hetast är Mercedes, Volvo, Audi och BMW, enligt YLE – totalt importerades 21 000 bilar från Sverige.

Kronans fall har gjort att det är riktigt attraktivt för utländska bilköpare att komma till Sverige och köpa bilar. Tidigare åkte många EU-medborgare till Tyskland för att fynda bilar, men i bland annat Finland är nu Sverige hetare som fyndland.

Besöksstatistiken på Blocket.se:s bilsektion visar att de finländska bilspekulanterna ökat med 19 procent, övriga utländska besök i kategorin bilar har också ökat. Tidigare åkte många till Tyskland för att fynda bil, men nu har de tyska bilspekulanternas besök på Blocket.se ökat med 26 procent på ett år.

I Finland har myndigheterna noterat en ökning med 35 procent av bilimporten, till en ny rekordnivå. Under fjolåret importerades nästan 40 000 bilar till Finland. De flesta av dem är tre-fyra år gamla, och nästan hela tillväxten berodde på att importen från Sverige  fördubblades till cirka 21000 bilar.

Tidigare var Tyskland det vanligaste importlandet, men nu är Sverige dubbelt så stort för finländarna.

Enligt YLE beror rekordet både på att de svenska begagnade bilarna är billiga och att den låga kronkursen är oerhört gynnsam för finländska köpare. De flesta finländare vill ha en dieselbil, bensinbilar står bara för en liten del av exporten.

Allra hetast är Mercedes med 8900 exporterade bilar, därefter Volvo med 6600 och BMW med 5700 bilar. Men även Audi är populära med 3300 bilar som försvann österut.

En av alla köpare är Juha-Pekka Aikola, både han och hans son har fyndat en bil i Sverige.

–  Orsaken var att kursen för den svenska kronan var så svag. Så jag tänkte att det är ganska förmånligt att köpa en bil från Sverige, säger han till YLE.

Enligt finska medier kan en köpare spara 70 000 kronor på en begagnad Volvo XC60 i Sverige jämfört med att köpa den i Sverige.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com