Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Nya rekordet: Så många bilar försvinner från Sverige

Topplistan: Bilarna som exporteras mest efter kronraset

Exporten av bilar från Sverige slår nya rekord efter kronraset.
Över 100 000 bilar har nu lämnat Sverige hittills i år.
Här är märkena som exporteras mest.

Sverige dammsugs på begagnade bilar av utländska köpare i en takt som aldrig tidigare har setts. Enligt auktionsföretag och bilhandlare är det främst nya välutrustade modeller av premiummärken som BMW, Audi, Mercedes och Volvo som köparna är på jakt efter.

Enligt den senaste siffran från Bil Sweden har 99 000 bilar lämnat Sverige fram till och med oktober. När november räknats in tros siffran vara uppe i nästan 110 000 bilar.

Visserligen har ökningen av exporten mattats något sedan sommaren, men exporten kommer att öka med cirka 10 procent i år. Hittills motsvarar exporten 330 bilar om dagen – vardag som helgdag.

Exporten märks i bilhallarna – många handlare har tomma lager när det gäller nyare begagnade bilar. Och de svenska begbilsköparna får slåss mot utländska uppköpare vilket gör att priserna ökar. Enligt Blocket har begagnatpriserna stigit med 12 procent på bara ett år.

– Det här har pågått sedan hösten 2017 då kronan började bli väldigt svag. Vi exporterar till 32 länder i Europa, men de som köper flest svenska bilar är länderna i norra Europa; Finland, Norge, Tyskland, Nederländerna och Frankrike, sa Peo Siwertson, Sverigechef för BCA till BytBil.

En del av exporten består av elbilar som i första hand exporteras till Norge när de blivit sex månader eller äldre. På så sätt kan den första ägaren få en miljöbonus på 60 000 kronor och ofta sälja bilen till samma pris som de betalade i Sverige. På så sätt luras statskassan på miljonbelopp i bidrag och Sverige får en smutsigare bilpark.

De vanligaste modellerna att exportera är dock inte elbilar. När det gäller tre år och nyare bilar är det Volvo följt av Mercedes och BMW som är populärast att köpa för export. Totalt sett är det Volvo, Volkswagen och Audi som har tätplatserna.

Men även exklusivare bilar som Porsche köps upp och lämnar Sverige. Hittills har över 600 Porschar lämnat landet.

Topplistan exporterade bilar i år
Volvo 16 494
Volkswagen 13020
”Övriga fabrikat” 11532
Audi 10 600
Mercedes 8069
BMW 7467
Toyota 6113
Ford 3305
Peugeot 2441
Mitsubishi 2286

Källa:Bil Sweden / MRF

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com