Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Super-Maseratin som dubblat sitt värde

Bild-special: MC12 Corsa tillverkades bara i 12 exemplar

Den är 15 år gammal, men har aldrig varit värd så mycket som nu.
Det här exklusiva exemplaret av Maserati MC12 Corsa kommer att säljas för runt 25 miljoner kronor.
En stensäker investering för framtiden, hävdar bilhandlaren Girardo & co i Storbritannien.

För drygt 15 år sedan, 2004 och 2005, producerades 50 exemplar av den exklusiva supersportbilen Maserati MC12.
Sedan tillkom även syskonbilen MC12 Corsa som med sina 12 exemplar var ännu mer exklusiv – och en av bilarna står nu hos den brittiska bilhandlaren Girardo & co och väntar på en stenrik köpare som vill hosta upp uppskattningsvis 25 miljoner kronor.
Handlaren anger inget pris på sin hemsida, men experter hävdar att bilens värde har ökat enormt under åren.
När en Florida-handlare –  Atlantis Motor Group – sålde ett exemplar för fem år sedan slutade priset på 22,5 miljoner kronor, dubbelt upp mot nybilspriset.

MC12 markerade Maseratis comeback till racerbanorna efter 37 års frånvaro och den italienska tillverkarens allra första racerbil hade namnet Tipo 26, också det med hänvisning till ett årtal.

MC12 är än i dag den senaste supersportbilen som Maserati har tillverkat, men snart kommer en efterföljare. Nya MC20 ska presenteras vid en stor tillställning i Maseratis huvudkontor i italienska Modena i maj och det är även där som bilen ska byggas.
Hittills har Maserati inte avslöjat speciellt mycket om bilen, inte mer än att den ska få något slag av elektrifierad drivlina.

Undrar du vad som är så speciellt med den här bilen?
Jo, till skillnad från den vanliga MC12 som producerar 625 hästkrafter har den här modellen hela 755 hästar. Bilen – som är utrustad med en 6,0 liters V12-motor från Ferrari Enzo – och väger endast 1150 kilo.
Och som sagt: bara 12 exemplar tillverkades.

Men ett litet problem vid köpet av en MC12 Corsa är att bilen inte är gatlegal. Bilen är skapad för att enbart köra på bana.
I fjol la dock en anonym ägare ner enorma pengar för att omvandla sin Corsa till en bil som kunde köras på allmänna vägar. Supercar Blondie fick testa upplevelsen i en video på Youtube.

I augusti 2008 blev Maserati MC12 standardbilen som tog sig runt snabbast ett varv runt Nürburgrings nordslinga på kortast tid (7:24.29) med ALMS-föraren Marc Basseng bakom ratten.
Förutom Maseratin körde Basseng även Koenigsegg CCX, Porsche Carrera GT, Pagani Zonda F Clubsport och Ferrari Enzo. Alla bilar ägdes av en och samma bilentusiast.
Tidtagningen utfördes i tidningen Evo Magazines regi  – och syftet var att en gång för alla fastställa vilken supersportbil som var nummer ett.

Vinnaren blev alltså MC12 – och svenska stoltheten Koenigsegg CCX tog jumboplatsen med sin tid 7:33.6.
Enligt föraren Marc Basseng var CCX exceptionell på rakorna, men mindre bra i kurvorna.

Sugen på en Maserati? Se här

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com