Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Stora jubileet – Förenade Bil firar 100 år

Större
Stäng
  • Allt började på Östra Tullgatan 6 i Malmö. Bild från 1920-talet.
    Allt började på Östra Tullgatan 6 i Malmö. Bild från 1920-talet.
  • Allt började på Östra Tullgatan 6 i Malmö. Bild från 1920-talet.

Med ett sekels erfarenhet inom bilförsäljning utgör Förenade Bil en av Sveriges mest erfarna bilförsäljningsinstitutioner. Nu i februari firas jubileet med en bok som berättar om bolagets historia – som varit en kamp för tre generationer Söderström.
– Det är fantastiskt att vi har kommit så här långt, säger Joakim Söderström, en av delägarna till familjeföretaget.

Det är långt ifrån alla bilhandlare som lyckas hålla sin verksamhet levande i ett sekel. Oavsett bransch är det en milstolpe som är få förunnad.

Men den 4 februari 2021 får familjeföretaget Förenade Bil i Malmö förmånen att fira ett sådant jubileum. Då var det 100 år sedan bolaget startade genom en hopslagning av två bilföretag i den sydliga storstaden.

Joakim Söderström. Foto: Björn Tiedemann

Joakim Söderström representerar den tredje generationen Söderström i företaget. Han började som springpojke på 1990-talet och har sedan “jobbat sig uppåt den klassiska vägen”.

Den inledande tiden i familjeföretaget var ingen dans på rosor.

– Finanskrisen kom där och jag kommer ihåg hur allt raserades. Jag minns hur vi slet för att få ihop det. Banken gick i konkurs men bolagen klarade sig bra, säger Joakim Söderström.

Tur var det nog att det fanns en historia att luta sig mot. Hans far och farfar hade inte varit utan prövningar heller.

– Min farfar var nära att kasta in handduken vid något tillfälle. Då blev han inbjuden av dåvarande försäljningschefen på BMW:s utvecklingsavdelning och blev visad BMW 1500. Efter det fick ha en nytändning och valde att hålla ut lite till.

Annons på BMW 1500.

Resten är historia. Förenade Bil har sedan 1951 samarbetat med BMW – och ett flertal andra märken förstås. Totalt 35 bilmärken har representerats sedan 1921.

Med 100 år i ryggen finns det gott om liknande historier. Därför väljer bolaget att ge ut en bok för att fira det speciella jubileet.

– Det är verkligen spännande att se alla turer genom åren. Man känner ju igen sig lite i det där, att det är tufft emellanåt.

På tal om tuffa tider: Hur har corona påverkat er?

– Både jag och min bror är försiktigare än pappa. Vi lärde oss av kraschen 91 att vara försiktiga med expanderingar och bara jobba i en takt som vi mäktar med. Så när coronan kom var vi extremt starka finansiellt. Man måste vara beredd att klara en eller två smällar, och vi har klarat denna riktigt bra, säger Joakim Söderström.

Att det brinnande bilintresset har gått i arv råder det ingen tvekan om. Utöver själva bolaget ligger familjen Söderström inne med en imponerande bilsamling.

Förenade Bil i Malmö. Foto: Björn Tiedemann

Joakim berättar att ett 100-tal bilar finns i deras museum. Där står de heller inte bara och samlar damm, utan de nyttjas till exempel inom racing och olika kundevent.

Kronjuvelen, enligt Joakim Söderström, är en BMW-prototyp från 50-talet som bara finns i en enda upplaga i världen.

– Den är vi rätt glada för. Den heter E531 och min farfar fick den av dåvarande försäljningschefen. Det var en ganska billig bil på sin tid och är en viktig del för BMW:s historia.

BMW E531. Foto: Rolf Ramestad

Denna bil är inte till salu, förmodar jag?

  Nej, alltså många frågar om bilarnas värde. Men det finns inget värde för vi vill inte sälja. Vi vill behålla dem, det är så kul att köra dem. Det finns ett annat värde än pengar och det är det känslomässiga. Det är den passionen för bilar som alltid funnits hos oss.

Nu stundar det som sagt ett 100-årsjubileum.

Och frågar man Joakim Söderström om hur det blickas framåt ges ett rakt och självsäkert svar.

Förenade Bil på 1960-talet.

– Det är full gas in i nästa 100-årsperiod. Vi tittar alltid på vad som händer och det sker nu en stor omställning till elektrifiering och digitalisering med självkörande bilar och allt sådant där. Vi följer utvecklingen väldigt noga och vill vara en spelare även i framtiden.

I slutändan är det ju också ett familjeföretag vi pratar om. Och visst finns det en förhoppning om att en fjärde generation Söderström ska ratta bolaget vidare i framtiden.

Men att några större privilegier ska komma med efternamnet kommer inte på tal.

– De måste kunna platsa in i gänget så att säga, säger Joakim Söderström.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com