Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Stor budstrid när sista Saaben någonsin såldes

Så dyr blev rariteten som är helt i nyskick och aldrig körd

Nu har den allra sista Saaben bytt ägare på auktion.
Den splitter nya silverfärgade 9-3 Aero Turbo4 lämnade aldrig fabriken i Trollhättan.
Priset blev rekordhögt: Hela 465 000 kr.

Det blev en riktig bustrid när den sista Saabbilen som någonsin har tillverkats bytte ägare. Till sist slogs klubban på 465 000 kr som var mer än vad Bilwebauctions hade räknat med.

– Den sista Saaben. Smaka på de orden. Hur känns det? För många är det sorgliga ord, men de är också lite kittlande. En 9-3 Aero Turbo 4 tillverkad 2014 i Trollhättan med 2-litersmaskinen på 220 hästar. Den har rullat sina första mil på den gamla testbanan under några fotograferingstillfällen. En ny Saab, med allt vad det innebär. Det här är din chans. Ta den. Den kommer inte tillbaka. En plakett på instrumentpanelen och en dekal i motorutrymmet förkunnar också för framtida samlare vad detta är för bil, så skrev värderingsmannen Peter Sundfeldt inför auktionen.

Det handlar om en bil ur den begränsade serie som Nevs byggde under 2014, totalt 420 exemplar av Saab 9-3 Aero.

– Just det är exemplaret har förvarats på fabriken i Trollhättan under fem år. Det blir därmed den sista Saaben som lämnar Stallbacka-anläggningen. Bilen är helt ny och vi värderar den till omkring 350 000 kr, säger Michel Luft ansvarig för Bilweb Auctions.

Bilen har en 2-litersmaskin på 220 hästar och har bara rullat några kilometer på den gamla testbanan under några fotograferingstillfällen. Den är lackad i en diskret silverfärg som kallas Moon Silver och turbin-hjulen påminner om den klassiska första Saab Turbon. I interiören märks den tvåfärgade skinnklädseln och framstolarna som är unika för den sista 9-3 serien.

Så här bedömdes skicket inför auktionen:

Skick interiör: Betyg 5
Beige skinnklädsel med mörka detaljer och framstolarna är faktiskt unika för den sista 9-3 serien. Det syns främst på nackskyddet som har en helt annan form än tidigare. Och för dig som tycker om den udda, men mörkt sköna Saab- funktionen Night Panel; den finns där. Naturligtvis.
Skick exteriör: Betyg 5
En diskret silverkulör (de är ju det till sin natur) som kallas Diamond Silver. Turbin-hjulen påminner oss, och ska påminna oss, om den klassiska första Saab Turbo.
Skick helhet: Betyg 5
En helt ny Saab, tillverkad 2014. Registrerad 2019. Har rullat sin sina få första kilometer på testbanan och på fabriksområdet.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com