Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Sommardäcken som vinner flest tester

Snart är det dags att skifta till sommarhjul – åtminstone i de södra delarna av Sverige.
BytBil har gått igenom de största däcktesterna – och listar däcken som vinner flest tester.
Enligt experterna lönar det sig att satsa på dyra märkesdäck.

Från och med 1 april säger lagen att du inte måste köra med vinterdäck, även om halkan skulle slå till någon kort period. Och från och med 15 april måste du ha bytt till sommardäck om du kör med dubbdäck. Dubbfritt är lagliga hela året, men har betydligt sämre prestanda än sommardäck i varmt väglag.

Om dina sommardäck börjar bli slitna kan det vara dags att köpa nya när du besöker däckfirman för ett hjulskifte. Sommardäcken måste ha ett mönsterdjup på 1,6 mm för att vara lagliga att använda. Men för att däcken ska vara säkra och ge ett bra grepp vid fuktig vägbana bör mönsterdjupet vara minst 3 mm.

Vilka däck du ska välja är en hel vetenskap, och till viss del handlar det om vilka prestanda du prioriterar på bilen, olika däck är bäst på olika saker. Men med en bra kompromiss kommer du långt. Den gamla klyschan att du får vad du betalar för stämmer oftast ganska bra när det gäller däck. BytBil har gått igenom Europas största däcktester och det är de dyra märkesdäcken som toppar tidningarnas tester i nästan alla länder. Och handlar du okända lågprismärken från Asien riskerar du att få mindre säkra däck, även om du sparar en slant.

Här är däcken med flest testvinster och topp 3-placeringar i årets däcktester:
Michelin Pilot Sport 4 / Sport 4 SUV
Good Year Eagle F1 Assymetric 5
Continental Premium Contact 6

Källor: Adac, Auto Zeitung, Autobild, AMS, Teknikens Värld, ViBilägare.

Tänk på det här när det gäller däck:
Håll koll på att du får den senaste modellen när du köper nya däck – och att de är nytillverkade.  Däck har en fyrsiffrig märkning som berättar när det är tillverkat. De två första siffrorna anger vecka och de två sista siffrorna år, exempelvis betyder 4719 att däcket är tillverkat vecka 47 år 2019. Märkningen återfinns vanligen i slutet av DOT-märkningen.

Enligt Transportstyrelsen i Sverige ska däck som har det största mönsterdjupet eller bedöms ha det bästa väggreppet bör vara monterade bak på fordonet för att minska risken för sladd vid bromsning och i svängar. Däcken med största dubbutsticket bör monteras bak. Detta gäller både fram- och bakhjulsdrivna bilar.

Förvara dina däck svalt, torrt och mörkt. Då håller de sig fräscha längre.

Fel däcktryck kan påverka köregenskaper, bränsleförbrukning och däckens livslängd. Du har rätt däcktryck för din bilmodell i instruktionsboken, och ofta även på en dekal innanför någon av dörrarna.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com