Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Snart höjs bensin- och dieselskatten

Sänktes tillfälligt i maj

Större
Stäng
  • Den tillfälliga skattesänkningen på drivmedel upphör 30 september. Foto: Pixabay
    Den tillfälliga skattesänkningen på drivmedel upphör 30 september. Foto: Pixabay
  • Den tillfälliga skattesänkningen på drivmedel upphör 30 september. Foto: Pixabay

I våras införde regeringen en tillfällig skattesänkning på drivmedel på grund av kriget i Ukraina. Det blir ingen förlängning, och det får kritik.

I våras meddelade regeringen att man tillfälligt skulle sänka skatten på bensin och diesel.  Åtgärden infördes på grund av ökade drivmedelspriser som påverkades av Ryssland invasion av Ukraina. Redan då var priset på råolja högt och det svenska priset på drivmedel påverkades även av reduktionsplikten, det vill säga inblandning av biobränsle i drivmedlen. Skattesänkningen skulle gälla till och med 30 september.

1 oktober kommer sannolikt priserna på bensin- och diesel att öka med 1,30 kronor. TT rapporterar att någon förlängning på åtgärden inte är på tapeten.

 – Riksdagen har ju tagit ställning för att det är en tillfällig åtgärd, säger finansminister Mikael Damberg (S) till TT.

Enligt beräkningar kostar en sådan skattesänkning ungefär sex miljard kronor i minskade skatteintäkter.

Vill att skatten på reduktionsplikten tas bort

Den svenska konsumentorganisationen M Sverige är inte imponerade över att den tillfälliga skattesänkningen försvinner. Organisationen vill i stället att man ska skattebefria biodrivmedlet i reduktionsplikten, eftersom produktionskostnaden är högre än för fossila drivmedel och det medför högre priser vid pump.

– Reduktionsplikten är ett effektivt sätt att minska utsläppen, men medför högre konsumentpriser. Vi vill att politikerna skattebefriar den del av bränslet som är biodrivmedel. Det är ett bra sätt att värna både miljön och konsumenter i kärva tider som dessa, säger Caroline Drabe, vd på Riksförbundet M Sverige.

Ett liknande förslag har flera oppositionspartier föreslagit, men för att det ska bli ett skarpt förslag, måste det läggas in i budgeten, och det sker först efter riksdagsvalet i september, om de får chans att bilda regering.

Sedan tidigare är det klart att det inte blir någon indexuppräkning. Annars skulle skatterna på drivmedel justeras upp två procent vid årsskiftet, rapporterar TT.

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com