Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Så vill regeringen minska prisökningen på drivmedel

Presenterar åtgärdspaket på 14 miljarder kronor

Större
Stäng
  • Regeringen har presenterat ett förslag till åtgärdspaket. Foto: Pixabay/Kristian Pohl/Regeringskansliet.
    Regeringen har presenterat ett förslag till åtgärdspaket. Foto: Pixabay/Kristian Pohl/Regeringskansliet.
  • Regeringen har presenterat ett förslag till åtgärdspaket. Foto: Pixabay/Kristian Pohl/Regeringskansliet.

Efter den senaste tidens enorma prisökning på både drivmedel och el, har nu regeringen presenterat ett förslag till åtgärdspaket som de vill införa.

I höstas öppnade energiministern Anders Ygeman (S) för en kompensation för gles- och landsbygden på grund av att drivmedelspriserna, nu har regeringen presenterat ett förslag.

För drygt två veckor sedan inledde Ryssland sin invasion av Ukraina, och det har inte lämnat någon oberörd. Bland annat har drivmedelspriserna ökat rejält sedan invasionen började. Därför har nu regeringen föreslagit ett åtgärdspaket för att möta de ökade priserna på både drivmedel och el.

– Vi presenterar idag ett exceptionellt åtgärdspaket för att möta de prisökningar vi nu ser med anledning av Rysslands invasion. Läget är fortsatt osäkert och priserna rör sig mycket, men vi ser att vi måste stötta konsumenter i detta akuta skede och samtidigt vidta åtgärder för att fortsatt minska vårt fossilberoende, säger finansminister Mikael Damberg (S).

Sänkt bensin- och dieselskatt

Åtgärdspaketet är på 14 miljarder svenska kronor, och består av åtta olika punkter. Först och främst ska skatten på diesel och bensin tillfälligt sänkas mellan 1 maj och 30 september 2022. Det innebär att priset på både diesel och bensin vid pumpen blir 1,30 kronor billigare per liter.

Dessutom kommer varje privatperson som äger en personbil få en kompensation/stöd på 1 000 kronor. Bor man i speciella stödområden får man 500 kronor ytterligare i kompensation. Det handlar främst om boende i gles- och landsbygder där avstånd är stora.

Den socialdemokratiska regeringen vill även införa åtgärder på längre sikt. De vill förenkla reseavdraget så att det ersätts med en skattereduktion som är baserat på avståndet mellan bostaden och arbetsplatsen. Här ska varken färdmedel eller kostnader för resorna ha någon betydelse för avdraget. Målet är att de nya reglerna ska träda i kraft 1 januari 2023.

Ett annat förslag är att frysa reduktionsplikten till 2022 års nivå 2023. Sist men inte minst, vill regeringen också fortsätta pausa BNP-indexeringen av diesel och bensinen. Den årliga omräkningen av skattesatsen på diesel och bensin pausades för både förra året och i år.

Regeringen vill även att elpriskompensationen förlängs med ytterligare en månad i södra och mellersta Sverige, plus att bostadsbidraget för familjer höjs tillfälligt under juli till december månad i år.

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com