Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

"Detta förslag bör kastas direkt i papperskorgen"

Förslag om att rejält höja bensinskatten 2021 får motstånd av M Sverige

Större
Stäng
  • Caroline Drabe, vd Riksförbundet M Sverige, är kritisk till förslaget.
    Caroline Drabe, vd Riksförbundet M Sverige, är kritisk till förslaget.
  • Caroline Drabe, vd Riksförbundet M Sverige, är kritisk till förslaget.

Nästa sommar bör skatten på drivmedel höjas rejält.
Det är ett av förslagen som Omstartskommissionen lämnat över till riksdag och regering.
Nu sågas förslaget av Riksförbundet M Sverige.
”Att i detta läge kraftigt höja skatterna skulle innebära ekonomisk katastrof för väldigt många”, skriver förbundet i ett pressmeddelande.

Stockholms Handelskammares Omstartskommission är tillsatt för att utreda hur Sverige bör komma stärkt ur den ekonomiska kris som corona fört med sig. Den består av en stor rad experter inom olika samhällsområden.

Under måndagen lämnade kommissionen över sin slutrapport till riksdag och regering med en mängd förslag. Många har med den svenska trafiken att göra.

Bland annat vill kommissionen skrota satsningen på nya stambanor, elektrifiera tung trafik, införa munskydd i kollektivtrafiken och höja drivmedelsskatterna rejält från och med 1 juli nästa år, rapporterar Dagens Industri.

Det sistnämnda förslaget har inte gått väl hem hos Riksförbundet M Sverige (tidigare Motormännen). I ett pressmeddelande skriver förbundet att ”detta förslag bör kastas direkt i papperskorgen”.

De menar att bilisters privatekonomi redan i dag påverkas av höjda drivmedelsskatter, höjd fordonsskatt och regelverket för reseavdrag. Att ansvaret för minskad klimatpåverkan då skulle läggas på enskilda bilister anser de vara fel.

Riksförbundet M Sverige.

– M Sverige står bakom en rad åtgärder för att minska utsläppen från trafiken. Vi vet att många av våra medlemmar både vill och försöker göra så bra miljöval som möjligt. Vi arbetar för en utsläppsreduktion i nuvarande fordonsflotta och en utfasning av fossilberoende bilar. Samtidigt kräver vi att skatteuttaget för landets bilägare inte ska öka. Men det kan vara motiverat att omfördela skatter för att styra beteenden och främja teknik som sänker vår klimatpåverkan, säger Caroline Drabe, vd Riksförbundet M Sverige, i pressmeddelandet.

Riksdagens mål om en fossiloberoende fordonsflotta till 2030 står de bakom. M Sverige anser att den pågående utbyggnaden av infrastrukturen för alternativa drivmedel är rätt väg att gå.

Vidare föreslår förbundet exempelvis att skrotningspremien ska återinföras och att premien ska vara högre för bilar med högre utsläpp.

”Men att, som kommissionen föreslår, kraftigt höja bensin- och dieselskatten skulle slå oerhört hårt mot alla de människor som behöver bilen i sin vardag. Vi befinner oss mitt i en pandemi där vikten av bilen har blivit helt nödvändig för många. Pandemin har också medfört stora påfrestningar på människors privatekonomi. Att i detta läge kraftigt höja skatterna skulle innebära ekonomisk katastrof för väldigt många”, skriver Riksförbundet M Sverige.

Omstartskommissionen har genom ekonomiprofessorn Lars Hultkrantz sagt att den rejält höjda drivmedelsskatten skulle drabba glesbygden hårdast. Samtidigt beskriver kommissionen det som ett ”övergående problem”.

– När eldriften har slagit igenom sänks transportkostnaden per mil rejält, säger Lars Hultkrantz till Dagens Industri.

Efter en intensiv corona-period, där många andra ämnen hamnat i skymundan, börjar nu alltså debatten om drivmedelsskatten alltså bubbla upp till ytan igen.

För två veckor sedan rapporterade Bytbil de nya kraven från Bensinupproret 2.0. Gruppen, som har över en halv miljon medlemmar på Facebook, överväger att starta ett politiskt parti om de skulle anse sig ha fått otillräcklig respons från de sittande partierna.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com