Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Sluta fultvätta bilen – så här gör du!

Tips inför Stora Biltvättarhelgen 23-24 april

Solen, ljuset och … damm! Visst vill man se sin ögonsten blänka i vårsolen och när bilen ser trist och skitig ut blir man deppig. Här kommer fakta och tips inför den stundande Stor Biltvättarhelgen som är nu den 23-24 april.

Den 23-24 april är det Stora biltvättarhelgen, en kampanj för att få oss bilägare att inte fultvätta våra bilar. Med fultvätt så menas att tvätta bilen på gatan och låta orenat vatten rinna rakt ut i naturen (via dagvattenbrunnen) och förorena ditt närmsta vattendag, sjö eller hav.

 

Peter Andersson som produktionschef för Vatten/Avlopp vid Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö berättar vad som händer när man tvättar hemma på garageuppfarten eller en biltvätt.

– Att allt fler tvättar miljövänligt är givetvis en förbättring, men inte gott nog. Det som händer när bilen tvättas hemma vid gatan eller garageuppfarten är att tvättvattnet rinner ner i våra dagvattenbrunnar och sen orenat rakt ut i Mälaren.

– Bilar drar åt sig smuts, inte bara damm och asfaltpartiklar utan oljerester och tungmetaller. När bilen tvättas sköljs detta av och hamnar i avloppsvattnet. Godkända biltvättarhallar renar sitt avloppsvatten under noggranna restriktioner. Tvättar man bilen hemma rinner det orenat ut i Mälaren.

– Det är väl knappast nån som frivilligt skulle duscha i avloppsvatten med tungmetaller, och varför ska vi då behöva bada i det på sommaren, fortsätter Peter Andersson.

Felaktigt biltvättande kostar varje år avsevärda belopp för samhället, i form av förorenade sjöar och vattendrag som sedan måste renas.

– Varje bilägare som tvättar bilen på ett miljögodkänt sätt, istället för att fultvätta, ger en gemensam samhällsvinst, säger Peter Andersson. Det handlar inte bara om att köpa hem ett miljövänligt biltvättmedel och sen stå hemma och tvätta. Det handlar också om det smutsvatten som rinner ut. Godkända tvätthallar tillhandahåller både bra tvättmedel och avloppsreningen, avslutar Peter.

 

Tips från Svensk Vatten för en så miljövänlig biltvätt som möjligt!

1. Välj biltvätten istället, antingen en automatvätt eller gör-det-själv-hall. Där separeras vattnet från olja och giftpartiklar. Smutsvattnet leds sedan till vattenreningsverken där det renas innan det släpps tillbaka ut i naturen igen.

2. Använd miljömärkta produkter om du tvättar i en gör-det-själv-hall.

3. Om du inte har tillgång till en biltvätt där du tankar eller gör andra ärenden så är det minst dåliga alternativet att tvätta bilen på en gräsplan. Då fastnar skadliga ämnen i det övre jordlagret och föroreningarna kan ofta bindas eller brytas ned.

Foto: Montage – SEVAB Strängnäs Energi AB / Svenskt Vatten
redaktoren@bytbil.com

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com