Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Slår världsrekord - med brutala supertraktorn

Se filmen när över 1000 hk släpps loss under hastighetsrekordet

Här är nya världsrekordet i fortkörning – med en traktor:  247 km/h!
Rekordet slogs i en JCB Fastrac Two.

Trött på långsam snöröjning – eller får du en falling down när du ligger bakom en traktor i trafiken? Här är lösningen. JCB Fastrac Two är snabbare än de flesta personbilar och har nu slagit hastighetsrekord för traktorer. Faktum var att en Ford Focus RS användes som följebil och den hade svårt att hålla jämna steg med traktorn under rekordförsöket.

Guinness Rekordbok har noterat JCB Fastrac Two som den snabbaste traktorn i världen. Den slog nykligen rekordet på Elvington Airfield i England och genomsnittshastigheten var 219 km/h. Men för att slå hastighetsrekordet behöver du köra åt två håll, och traktorn toppade hela 247 km/h åt det ena hållet. Den stora skillnaden beror på att luftmotståndet är ganska stort hos en traktor.

– Att få en femtons traktor för att säkert nå 200 km/h och stanna igen, är inte en enkel uppgift. Men vi är alla så stolta över att inte bara ha uppnått dessa mål, utan att ha överskridit dem., säger JCB: s innovationschef Tim Burnhope.

Traktorn kördes av Guy Martin som även hade det gamla rekordet på 166 km/h. Sedan det gamla rekordet har traktorn gjorts mer strömlinjeformad och motorn trimmats upp rejält. Chassit har även sänkts för att förbättra väghållningen.

– Jag var en mycket liten kugge i maskinen. Men att vara den lilla kuggen var en enorm ära, så tack så mycket till JCB och dess teknikgrupp, säger Guy Martin.

Fastrac Two har en 7,2-liters rak dieselsexa med turbo och kompressor. Bränslepumpen är rejält stor och har ett tryck på 2500 bar. Traktorn har 1016 hästkrafter och ett vridmoment på 2500 Nm!

Rekordtraktorn är faktiskt baserad på en standard-JCB som går att köpa, men då har den en toppfart på 70 km/h.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com