Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Skoda Enyaq IV visas upp officiellt: "Som ett rymdskepp"

Nya elbilen kommer finnas tillgänglig i fyra utföranden i Sverige

Större
Stäng
  • Glöm skissbilderna - så här ser Skoda Enyaq IV ut på riktigt.
    Glöm skissbilderna - så här ser Skoda Enyaq IV ut på riktigt.
  • Glöm skissbilderna - så här ser Skoda Enyaq IV ut på riktigt.
  • Glöm skissbilderna - så här ser Skoda Enyaq IV ut på riktigt.

De första officiella bilderna på kommande elbilen Skoda Enyaq IV har släppts.
Den har ett djärvare formspråk än tidigare modeller och stora innerutrymmen.
– De stora hjulen och den höga markfrigången ger den en kraftfull närvaro som en suv har, säger Skodas chefdesigner Karl Neuhold.

Nyligen bjöds vi på en teaser om hur Skodas elbil Enyaq IV ska se ut på insidan. Då släppte tillverkaren en skiss på bilens interiör.

Nu har de första officiella bilderna på bilen släpps, vilket man nog får konstatera är aningen mer spännande.

Skoda Enyaq IV har också ett spännande yttre. Den har tydliga skulpterande linjer, en klar yta och inspiration har tagits från kristallkonst. Skoda säger själva att det finns tydliga likheter med modellerna Scala, Kamiq och den nya, fjärde generationen av Octavia. Proportionerna däremot skiljer sig från tidigare suv-modeller då Enyaq IV har en kortare front och en avlång taklinje.

Chefdesignern Karl Neuhold liknar bilens utseende med rymdskepp. Och det är just fronten som sticker ut mest, enligt honom själv.

Denna skiss släpptes nyligen av Skoda för kommande Enyaq IV.

– Vi fortsätter att lägga betoning på den distinkta Skoda-grillen på våra elfordon eftersom det är ett direkt igenkännbart kännetecken för vårt märke. På Enyaq IV är den satt längre fram och mer upptill, vilket förtydligar dess kraftiga yttre, säger han i ett pressmeddelande.

Precis som på flera Volkswagen-bilar bygger Skoda Enyaq IV på elbilsplattformen MEB. För att spara plats är batterierna installerade i golvet, vilket också gör kroppen aningen högre.

I sann Skoda-anda har internutrymmena prioriterats även i denna bil. En vanlig förbränningsmotor tar dessutom mer plats än den elektriska framdrivningen, vilket ger större innerutrymmen. Bagageutrymmet, till exempel, har en volym på 585 liter.

– Utformningen av Skoda Enyaq är progressiv, balanserad och självsäker. De nya proportionerna ger den också en speciell dynamik och en rymlig inredning, säger Karl Neuhold.

Skoda Enyaq IV ska tillverkas i fem motorutföranden. Fyra av dessa, 60, 80, 80X och vRS, kommer att säljas i Sverige.

60 och 80 är bakhjulsdrivna varianter som har 180 respektive 204 hästkrafter (vilket klarar 0-100 km/h på 9 respektive 8,8 sekunder). 60 har en räckvidd på 380 km, enligt WLTP, och 80 klarar 500 km på en laddning. Båda har ett vridmoment på 310 Nm.

80X har fyrhjulsdrift med två elmotorer. Den har ett vridmoment på 425 Nm, 265 hästkrafter, gör 0-100 km/h på 7,0 sekunder och en räckvidd på 460 km.

Prestandamodellen, vRS, är också fyrhjulsdriven, har samma räckvidd som 80X men är förstås kraftigare. 306 hästkrafter, 460 Nm och 0-100 km/h görs på 6,2 sekunder.

En coupéversion av Skoda Enyaq IV ska sedan komma om ett år.

Men innan dess nalkas det världspremiär av bilen. Den sker i Prag den 1 september. Då får vi se den färdiga bilen.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com