Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Världspremiär för Skoda Enyaq IV med svenska priser

Tjeckiska folk-elbilen har platt underrede och kan få fronten upplyst

Efter månader av smygtittar är Skoda Enyaq IV äntligen officiellt presenterad.
På den svenska marknaden kommer den eldrivna suven först med två olika batteristorlekar med en räckvidd upp till 510 kilometer.
De svenska cirkapriserna börjar på 425.500 kronor.

Under tisdagskvällen sändes ett livesänt event från tjeckiska huvudstaden Prag. Då presenterades äntligen Skoda Enyaq IV.

Skodas eldrivna SUV är efterlängtad och har genom diverse teaser-bilder hypats upp under sommarmånaderna. Tanken är ju att detta ska vara den eldrivna folksuv som många ska ha råd att köpa.

Men innan vi går igenom cirkapriserna är det på sin plats att presentera bilens formgivning och de tekniska detaljerna.

Interiören är ungefär i samma storleksklass som Skoda Kodiaq trots att Enyaq IV är kortare än en Octavia. Totalt mäter Enyaq IV 4,65 meter på längden, lastutrymmet ligger på 585 liter och i bilen finns smarta förvaringsutrymmen. Under armstödet till exempel finns ett 6,2 liter stort förvaringsutrymme och i mittsektionen av instrumentpanelen finns ett annat förvaringsutrymme på 11,4 liter.

Inredningen är också helt ny. En 13-tums pekskärm, som kan styras med gester, är den största som finns i samtliga Skoda-modeller och tar plats i mitten. Framför föraren sitter också en 5,3-tums LCD-skärm.

Exteriört hittas en av de mest intressanta detaljerna på bilens underrede. Det är helt platt för att ge ett lägre luftmotstånd. Även den kristalliknande fronten har en spännande nyhet. Grillen går nämligen att få belyst. Denna ”Crystal face”-grill består av 130 led-lampor och finns med som tillval i två varianter (80 och 80x) och finns med som standard hos vRs och spcecialaren Founders Edition (mer om denna senare).

Skoda Enyaq IV är byggd på Volkswagen-koncernens renodlade elbilsplattform MEB. Det är en så kallad ”skateboard-plattform” där batteriet placerats i golvet för att spara plats. Tack vare detta menar Skoda att bilen ska ha bättre utrymmen än motsvarande bilar med förbränningsmotorer.

På den svenska marknaden kommer det inledningsvis erbjudas två batteristorlekar och fyra olika motoreffekter. Modellerna heter 60, 80, 80X och vRS. Den billigare 50-modellen kommer åtminstone inte till en början att lanseras i Sverige.

Varianterna 60 och 80 är bakhjulsdrivna och har ett vridmoment på 310 Nm medan motoreffekten skiljer sig åt. De har 180 respektive 204 hästkrafter (132 respektive 150 kW). Båda har en topphastighet på 160 km/h och gör 0-100 km/h på 8,7 respektive 8,5 sekunder. Skoda Enyaq IV 60, med sitt batteri på 62 kWh, ger en räckvidd på 390 km medan 80-variantens batteri på 82 kWh ger 510 km i räckvidd.

De två fyrhjulsdrivna modellerna, 80X och vRS, har också det stora batteriet på 62 kWh. Däremot har de dubbla elmotorer vilket ökar trycket men sänker räckvidden en aning. 80X har en motoreffekt på 214 hästkrafter (195 kW) och ett vridmoment på 310 Nm. Den varianten har också en toppfart på 160 km/h, 0-100 km/h görs på 6,9 sekunder och räckvidden mäter 460 km.

Den sportiga toppmodellen vRS ligger inne med 306 hästkrafter (225 kW) och vridmomentet lyder 460 Nm. Här är topphastigheten 180 km/h och 0-100 km/h avverkas på 6,2 sekunder. Precis som för 80x ligger räckvidden på 460 km.

En specialvariant vid namn Founders Edition lanseras också. Den är packad med mycket extrautrustning och tillverkas bara i 1895 upplagor för att fira Skodas 125-åriga historia (som då såklart började år 1895).

På de fyrhjulsdrivna varianterna tillåter Skoda Enyaq IV en dragvikt på max 1.400 kilo om man inte kör i backar som lutar mer än åtta procent. De tvåhjulsdrivna versionerna har i stället en maximal släpvikt på 1.000 kilo.

Redan innan premiären har bilen förbokats av 4.500 kunder i Sverige. Säljstarten är preliminärt satt till början av oktober men redan i kväll, onsdag den 2:a september, kommer en enklare bilkonfigurator att öppnas på tillverkarens svenska hemsida.

Svenska cirkapriser med standardutrustning ligger i nuläget på 452.500 kronor för Skoda Enyaq IV 60. Hoppet upp till Skoda Enyaq IV 80 ligger på på närmare 100.000 kronor då den preliminärt är satt till 551.100 kronor.

Leveranserna ska sedan ske under första halvåret 2021 och marknadsintroduktionen planeras någonstans mellan mars och april nästa år.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com