Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Skattechocken kan förlängas - efter att bilen fyllt tre år

Politiker och experter öppnar för att förlänga malusskatten efter bilens treårsdag

Större
Stäng
  • Lorentz Tovatt, miljöpartiet. Bonus-malus.
  • 沃尔沃全新V60外观
    沃尔沃全新V60外观
  • 沃尔沃全新V60外观
  • 沃尔沃全新V60外观

Redan i år ska bonus-malussystemet göras om efter skattehöjningen vid nyår.
Politiker och experter öppnar nu för höjda bilskatter och att malusen förlängs efter att bilen fyllt tre år.
– Vi vill att malusskatten förlängs efter att bilen fyllt tre år, säger Konjunkturinstitutets forskningschef Svante Mandell.
– Jag tror att vi kan förlänga malus, säger Miljöpartiets klimatpolitiske talesman Lorentz Tovatt.

Vid nyår infördes nya WLTP-normer i skattesystemet för bilar och lätta lastbilar i Sverige, bonus-malus. Det har gjort att en vanlig suv eller familjekombi kan kosta över 10 000 kr i skatt per år under bilens första tre år. Samtidigt har bonussystemet varit i stort sett oförändrat; en elbil ger 60 000 kr i bonus och en laddhybrid. cirka 25 000 kr. Systemet har kritiserats för att bilarna exporteras till Norge efter bonusutbetalningen.

I dag hölls ett stort seminarium om bonus-malus av 2030-sekretariatet i Stockholm. I debatten deltog bland annat Miljöpartiets klimatpolitiske talesman Lorentz Tovatt och Helena Gellerman från Liberalerna. Målet för Sverige är att 70 procent av CO2-utsläppen från trafiken ska vara borta år 2030.

I en rapport häromdagen slog Trafikverket fast att dagens åtgärder är otillräckliga, och att bonus-malus behöver skärpas. Även konjunkturinstitutet kritiserade bonus-malus för att man kan få bonus för bilar som orsakar koldioxidutsläpp. Dessutom gör det att vi fortsätter köra äldre stora bilar med lägre skatt. Dessutom vill Konjunkturinstitutet förlänga Malusskatten efter att bilen fyllt tre år, samt skrota bonusen helt. I dag tas malusskatten bort när bilen fyller tre år.

– Det är bra med kritik och tankar så man skruvar systemen så det blir bra. När det gäller teknikskiftet så borde staten gå in och hjälpa till i de här stora systemskiftena, säger Helena Gellerman (L).

Miljöpartiets Lorentz Tovatt var relativt nöjd med vad bonus-malus åstadkommit hittills men öppnade för förändringar som ytterligare kan styra mot klimatsmartare bilar.

– En viktig distinktion är nationalekonomi och samhällskunskap. Inom samhällskunskap måste vi ta många fler hänsyn än bara de ekonomiska, säger Tovatt.

Han öppnade också för att malusskatten ska förlängas efter att bilen fyllt tre år. Tanken när systemet lanserades var att det skulle följa med bilen i tre år, innan skatten sänktes. Nu kan de förutsättningarna komma att ändras.
– Jag tror att vi kan förlänga malus, men man ska veta att konsumenter inte alltid beter sig rationellt. De bilarna finns ju redan i trafik. Jag tror också att vi kommer att lösa exportproblematiken genom att man får betala tillbaka om man säljer bilen snabbt.

Maths Nilsson
maths.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com