Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Förslaget: Skattechock på bensin, diesel och elbilar

Utredaren: 2-9 gånger höjning behövs

Statliga Konjunkturinstitutet kommer med ett chockförslag för bilägare. Skatten på diesel och bensin bör minst fördubblas för att klimatmålen ska nås – och elbilar ska få kilometerskatt.  – Vi har gjort olika analyser där vi ser en höjning av den befintliga energiskatten på 2-9 gånger dagens nivå, säger utredaren Anna Dahlqvist på KI till Sveriges Radio.

Konjunkturinstitutet har utrett hur vi i Sverige ska nå klimatmålen. De kritiserar de gällande systemen kraftigt och föreslår både att bränsleskatten ska höjas med 2-9 gånger och att elbilar ska få kilometerskatt. Förslagen skulle innebära en chockartad kostnadsökning för alla bilägare i Sverige – annars nås inte klimatmålen.
– Nej, man kommer inte att nå dem utan ytterligare styrning. Det är alltså en skärpt politik som måste till, säger Anna Dahlqvist projektledare för rapporten ”Miljö, ekonomi och politik 2018” till Ekot i Sveriges Radio.
KI kritiserar det nya bonus malus-systemet för att vara otillräckligt och inte hindra folk från att köra mer bil. Dessutom förlorar staten intäkter på det då bilisterna väljer elbilar, hybrider och bränslesnåla bilar som ger staten mindre skatt.
– Att byta till en mer energieffektiv elbil kan bidra till att nå en effektivare energianvändning. Samtidigt är det inte ett system som hanterar eller motverkar att vi kör mer bil. Och kör vi mer bil, så går den poängen förlorad. Då kan man behöva kompletterande styrning i form av kilometerskatt. Våra beräkningar visar också att det här är ett dyrt sätt att spara energi på, säger Anna Dahlqvist.
Enligt KI kan staten förlora tre miljarder kronor under tio år på det nya systemet. För att säkra skatteintäkterna och nå klimatmålen behöver bensin- och dieselpriset höjas mellan 2-9 gånger. Dessutom ska elbilar få kilometerskatt.
– Vi har gjort olika analyser där vi ser en höjning av den befintliga energiskatten på 2-9 gånger dagens nivå. Det är väl inte realistiskt att tro att det blir så, men vi vill belysa att inget sker av sig själv, det kommer att kosta. Vi säger inte heller att man inte ska höja, men om man inte gör det måste politikerna fundera på hur man ska lyckas på ett smartare sätt, säger Anna Dahlqvist.
En anledning till att bränslepriset måste höjas är att fler väljer bränslesnåla bilar på grund av bonus malus. Och att många fler väljer elbilar och laddhybrider som då måste få en kilometerskatt.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com
Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com