Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Klart i dag - så blir skattechocken på nya bilar

Miljöpartiet: Detta är inte mer än rätt

Nu är det klart – fordonsskatterna chockhöjs för malusbilar nästa år. Men gränsen för att få klimatobonus höjs. Målet är att få fler att köpa el- och hybridbilar.
– Nu är det klubbat, tack vare MP. Sammantaget snabbar detta på omställningen av fordonsflottan rejält, säger Lorentz Tovatt, från Miljöpartiet på Twitter.

Som BytBil berättat vid flera tillfällen har förhandlingarna om de nya WLTP-skatterna dragit ut på tiden. Enligt uppgifter till BytBil skulle skattechocken lindras och höjningen bli mindre.

Nu är det klart hur skatterna blir – och det blir en lindring, men bara för bonusbilarna som får sin koldioxidgräns höjd från 60 till 70 gram. Det innebär till exempel att Volvos hybrider behåller sin status som bonusbilar. Detta uppger miljöpartiets Lorentz Tovatt på Twitter.

Övriga bilar som drivs på bensin- och diesel får en rejäl höjning nästa år. Till exempel får Sveriges mest sålda bil Volvo V60 D4 sin skatt höjd från 5000 kr till 7398 kr, en ökning med nästan 50 procent.

– Detta är inte mer än rätt. Företag som släpar efter i omställningen ska straffas och deras produkter måste bli dyrare. Många av Volvos törstiga suvar kommer till exempel få högre skatt, säger Lorentz Tovatt på Twitter.
– I flera år har Volvo och Bil Sweden lobbat emot detta. Nu är det klubbat, tack vare MP. Tur att vi har ett gränt parti i regering när vi har en bilindustri som släpar efter, fortsätter han.

Uppgörelsen innehåller även driftstöd för laddstolpar där 50 miljoner kronor per år under 2020-2022, totalt 150 miljoner kronor, skjuts till.

Även Centerpartiet har varit delaktig i uppgörelsen och Annie Lööf kommenterar det så här i ett pressmeddelande:

– Nu satsar vi en miljard på gröna transporter och mer klimatsmarta bilar. Dels innebär det att vi möter den stora efterfrågan som finns på att köpa klimatsmarta bilar då vi tillför mer pengar så att alla som köpt miljöbil också får klimatbonusen. En annan del i satsningen handlar om att EU ändrar sina mätkriterier och vi ser nu till att de klimatsmarta bilarna som klassas som det i år också kommer göra det kommande år. Vi lägger också till pengar för att bygga ut laddinfrastrukturen så att man kan köra med sin elbil eller laddhybrid under längre sträckor i hela landet, säger Annie Lööf, partiledare (C).

Exempel på hur skatten höjs:

Volvo XC60 D4:

Skatt i dag: 5142
Skatt 2020: 7880

VW Golf 1,6 TDI

Skatt i dag: 3231
Skatt 2020: 5237

BMW 530i

Skatt i dag: 3640
Skatt 2020: 8116

Audi Q5 40 TDI

Skatt i dag: 6674
Skatt 2020: 12218

Källa: AMS

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com