Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Singer gör nygammal motor med 500 hk

Fick hjälp av både engelsmän och en tysk.

Singers senaste motor är ett mästerverk. Ingen mindre än Hans Mezger ligger bakom konstruktionen.

När Los Angeles-baserade Singer Vehicle Design startade sin verksamhet för åtta år sedan var det som om världens alla designdrömmar kokats ner i en och samma bil. Singers tolkning av Porsche 911 har förmodligen lockat fram mer saliv än vad varm korv någonsin lyckats med.

I grunden handlar det om helrenoverade Porsche 911 av generationen 964, den som byggdes mellan 1989 och 1994 men uppdaterade, eller kanske bakdaterade, med både utvändiga och invändiga detaljer som mest påminner om Porsche 911S från sent sextiotal eller tidigt sjuttiotal. Och så har de förstås uppdaterat både motor och chassi till en smula mer moderna specifikationer.

Singer Vehicle Design

Prislistan startar på sisådär tre miljoner kronor.

Men än så länge har motorerna som erbjudits ändå bara varit de vanliga gamla luftkylda om än vässade till respektingivande effektnivåer. Men nu kommer Singer med någonting helt galet och precis som allting annat de gör handlar det om nygammalt.

Med hjälp av Williams Advanced Engineering, alltså Formel 1-teamets talanguthyrningsverksamhet, har Singer tagit fram en sexcylindrig, luftkyld boxermotor (som sig bör) men med en väldig massa motorgodis i konstruktionen. Topparna har fyra ventiler per cylinder, titanstakar och kolfiberinsug. Avgassystemet är inte bara av titan utan också Inconel, en rymdlegering som tål temepraturer som (nästan) ingenting annat.

Resultatet är 500 hästkrafter och 9.000 varv per minut ur fyralitersspisen. Vänta nu, det är ju lika vasst som hos den senaste versionen av Porsche 911 GT3. Hur har Singer lyckats med det?

Jo, man grävde fram den 88-årige diplomingenjören Hans Mezger och använde honom som teknisk konsult i arbetet. Förlåt, vem? Det ska jag berätta. Mezger är mannen som ligger bakom i princip Porsches hela boxersexiga historia. Han satte sprätt på Porsche 911 Turbo och tävlingsbilarna 917 och 962. När Porsche gav sig in i Le Mans igen på nittiotalet fipplade han till en maskin som senare kommit att kallas Mezgermotorn: en uppdatering av den gamla boxersexan som fick topplock med – just det – fyrventilsteknik.

Samma maskin hamnade sedermera också i (bland annat) Porsche 911 GT3 och nu ser du hur cirkeln håller på att slutas. Mezgermotorn har numera fasats ut till förmån för strikt vätskekylda maskiner, så vilken tur då att han fick chansen att göra om sitt mästerverk.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com