Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Siffrorna avslöjar: Därför toppar nya Koenigsegg 533 km/h

Nya Koenigsegg Jesko Absolut utlovas vara världens snabbaste serieproducerade bil.
Men hur är det ens möjligt att en personbil kan köras i 533 km/h?
Kände Youtubern Jason på Engineering Explained avslöjar egenskaperna som gör Jesko Absolut rekordsnabb.

Vem har egentligen rekordet som världens snabbaste serieproducerade bil? Vissa hävdar att Bugatti Chiron Super Sport fick världsrekordet när bilen kördes i 491 km/h på Ehra-Lessien-banan. Medan Koeningsegg hävdar att deras Agera RS har rekordet med 447 km/h då det sattes på ett godkänt sätt i två riktningar.

För att det ska vara slutsnackat har Koenigsegg släppt nya modellen Jesko Absolut. Ingen vet ännu exakt har snabb den är i verkligheten, men nu har kände Youtubern  Jason på Engineering Explained trängt sig ner bland bilens alla egenskaper och kommit fram till en svindlande hög toppfartssiffra. Du kan se hans film i bildspelet här ovan.

Jesko Absolut har lika många hästkrafter, 1600 hk, som Bugatti Chiron Super Sport som toppade 491 km/h. Men bilen väger hela 605 kg mindre än Bugattis koloss. Dessutom har den en dragkofficient som är 30 procent lägre än Bugattin. Bilen är dessutom 30 kg lättare än den vanliga Jeskon och väger in på 1390 kg.

Andra saker som gör bilen rekordsnabb enligt Engineering Explained är bilens extrema förhållande mellan vikt och effekt, hur drivlinan är konstruerad samt växellådan utan svänghjul.

Efter att Jason gjort all matematik kommer han fram till att bilen har en toppfart på hela 533 km/h. Uppskattningen stämmer nog bra, för Christian. von Koenigsegg har själv sagt att toppfartspotentialen är enorm, över 530 km/h.

– Om du tar siffrorna med  frontarean, cd-värde, kraft, utväxling, kraftkurva och så vidare, så säger simuleringarna säger 532 km/h eller något liknande. Det är naturligtvis teoretiska siffror, har Christian von Koenigsegg berättat.

Enligt Koenigsegg slutar toppfartsjakten här, det kommer aldrig att byggas en snabbare bil från den svenska tillverkaren.
–  Den snabbaste Koenigsegg vi någonsin kommer att bygga. Vi har lagt 1000-tals timmar på att göra den höghastighetsvänlig med allt man kan tänka sig. Dragkoffecienten är endast 0,278. Kunderna kan välja mellan en banversion eller höghastighetsversion, säger Christian von Koenigsegg.

När Absolut-versionen av Jesko skapades var allt inriktad på att skapa minsta möjliga luftmotstånd och turbulens runt bilen. Resultatet är det låga luftmotståndet Cd 0,278. I kombination med en minimal frontarea på 1,88 m2 och en motor på 1600 hk skapar det enorma fartresurser.

Bilen kan i stort sett liknas vid ett flygplan utan vingar. Över 3000 timmar har lagt för att skapa den perfekta karosseen, förutom 5000 timmar i designstudion. En annan påtaglig sak är att bakspoilern har försvunnit och ersatts av två fenor. När 1400 kg downforce blir till 150 kg måste aktern på bilen stabiliseras upp. Bilen har också fått slätare fälgar och andra splitters i fronten.

När det kommer till motorn har Jesko Absolut en liknande V8 med dubbelturbo som den ”vanliga” Jesko. En motor som ger 1600 hk på E85. Motorn har lättats och fått världens lättaste vevaxel som bara väger 12,5 kg. Det gör att motorn kan varva 8500 varv per minut.

Även om Absolut är en extremt snabb bil så bjuder den föraren och passageraren på en hel del komfort. Den ska även kunna fungera som en grand tourer på långresor. Den har bland annat Koenigseggs patenterade dörröppning med hydrauliska saxdörrar. Interiören är gjord i läder, alcantara, kolfiber och aluminium. Sätena är eljusterade och pedalställ och ratt går också att justera för att hitta den perfekta körställningen. I ratten finns en ny liten touchskärm där en rad funktioner i bilen kan styras.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com