Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Se Bugatti Chiron svettas i Death Valley

Hyperbilen tog sig hundratals testmil i femtiogradig värme

Biltillverkarna testar normalt sina produkter i tuffast tänkbara miljöer. Men det blir extra tufft när femtonhundra hästkrafter ska levereras ner i världens varmaste asfalt.

Öster om bergskedjan Sierra Nevada i Kalifornien breder dödens dal ut sina solbrända sanddyner. Luft som värms upp av solen rullar runt i dalgången precis som i en varmluftsugn och i Death Valley har den högsta lufttemperaturen någonsin på jorden registrerats, 57°C, och inte ens Afrikas eller mellanösterns brännande öknar kan konkurrera.

Endast bergens smältande snö kan väcka landet till liv under några korta ögonblick om våren. De arter som ändå överlever här håller sig undan från de vidsträckta saltslätterna, kvarlämningar från istidens sjöbottnar.

Sjön Badwater gör skäl för sitt namn.

Namnet Badwater översätts inte till ”Badvatten”.

Hit vallfärdar biltillverkarnas testingenjörer för att ställa sina produkter på prov. Ökensolen dömer obarmhärtigt undermåliga konstruktioner till döden, med ingenjörer som får åka hem för att göra om och göra rätt. Allt för vi i slutändan inte ska bli obehagligt överraskade på semesterresan till den spanska sydkusten.

Och då ska det ju inte spela någon roll om semesterfordonet heter Bugatti och smattrar ur sig 1.500 hästkrafter. Så de tyskägda fransmännen tog sin senaste maskin, Chiron, till den amerikanska västkusten, ritade ut en rutt på kartan och satte av österut, inåt landet, mot dödens dal.

Foto: Bugatti/Youtube, Wiki Commons
redaktoren@bytbil.com

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com