Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Scania-legendarens attack på Tesla

Så dömer Leif Östling ut hypade elbilsmärket

Scanias tidigare vd Leif Östling dömer ut elbilstillverkaren Tesla totalt. Han tror att bolaget snart försvinner.
– Om 5-10 år finns inte Tesla kvar, de har mycket att lära sig om kvalitet.

Tesla är inne i en framgångsrik period och aktiekursen har stigit de senaste veckorna. I förra veckan gick Elon Musk ut till de anställda och meddelade att företaget planerade att leverera 100 000 bilar på ett kvartal.
– En otroligt spännande milstolpe för bolaget”, skrev Musk till Teslas anställda.

Nya försäljningssiffror visar dessutom att Tesla Model 3 blivit den mest sålda bilen i två europeiska länder: Norge och Nederländerna. I Sverige tog bilen en fin sjätteplats i registreringsstatistiken i september.

Men en som inte alls är imponerad och tror på bolaget är Scanias tidigare vd, den frispråkige Leif Östling. I en intervju med Dagens Industri dömer han ut Tesla.

– De har gjort ett fantastiskt bra jobb genom att kicka i gång elektrifieringen. Men jag har tittat ordentligt på Tesla-bilarna, de har mycket att lära när det gäller kvalitet som bilindustrin behärskar.

Östling går så långt att han tror att bolaget kommer att försvinna från marknaden.

– Deras produkt är inte tillräckligt bra. Alla lär sig elektrifieringen. Framåt är det bilindustrin som kan den. Jag tror inte att Tesla finns på marknaden om 5-10 år”, säger Leif Östling.

Leif Östling ser andra problem för att elbilen ska kunna slå igenom brett. Än så länge är batteritekniken för dålig, enligt Scanialegendaren.

– Lithiumjonbatterierna är ett jätteproblem, de har mycket giftiga jordartsmetaller Kina står för 95 procent av produktionen, Och kobolt tas fram i Kongo av Kina och där använder man barnarbetare. Batteritekniken måste utvecklas mycket och det är möjligt. Men det kommer att ta lite tid.

Det är inte första gången Leif Östling väcker uppmärksamhet med provokativa uttalanden. För några år sedan kommenterade han de svenska skatterna med ”Vad fan får vi för pengarna?”. Efter det fick han avgå som ordförande för Svenskt Näringsliv då det avslöjades att han även skatteplanerat.

När det pågick en budstrid mellan Scania och MAN tvingades Östling be om ursäkt efter att ha sagt: ”Tysken är ju expert på Blitzkrieg, men man har ju också förlorat många av dem”

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com