Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Legendariska bilchefen: ”Tesla är en masspsykos”

Teslaaktiens enorma uppgång de senaste sex månaderna förbryllar många inom bilbranschen.
Nu dömer tidigare GM-chefen Bob Lutz ut uppgången som en masspsykos.
– Ingen kan förklara det, det är så långt bortom någon grundläggande avkastning som någon aktieägare någonsin kan förvänta sig. Det drivs enbart av psykologi eller nästan en masspsykos, säger han i BBC Business Daily podcast.

För ett par veckor sedan varnade svenske fordonsnestern Leif Östling för att Teslaaktien liknar IT-bubblan på 1990-talet, och att värderingen inte har något stöd i verkligheten.

Nu är det dags för nästa gamla elefant i fordonsindustrin att döma ut den extremt höga värderingen för Tesla. Tidigare GM-chefen Bob Lutz är mycket skeptisk till att Tesla som tillverkar 360 000 bilar per år värderas högre än GM, Ford och Chrysler tillsammans.

– Jag pratade med människor på Goldman Sachs, som vanligtvis är världens bästa experter på att förklara aktiekurser, och de frågar mig om jag har någon aning om vad som händer med Tesla-aktien,” säger Bob Lutz i BBC:s podcast.

Bob Lutz menar att den snabba övergången till elfordon är fiktion och att aktiekursen så småningom måste värderas på fundamentala grunder, och att den då kommer att sjunka. Däremot hyllar han Tesla som bil:

– Det är inget fel med bilen. Det är en av världens bästa presterande och snyggaste premium-sedaner.

Värt att ha i åtanke är att Bob Lutz tidigare har haft fel i sina förutsägelser om Tesla.  Bland annat dömde han ut Tesla Model X som ”obyggbar”. Och redan 2014 gjorde han ett utspel om att aktien var övervärderad. Sedan dess har kursen fyrdubblats.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com