Redaktionen tipsar

Mercedes jättemiss: Förlorade 15 miljarder på Tesla

Tesla är nu värt mer än både BMW och Mercedes

Nu är Tesla värt mer som företag än både BMW och Mercedes/Daimler. Och Mercedes gjorde en av  tidernas sämsta affärer när de sålde sina Teslaaktier 2014.

Uteblivna vinsten: 15 miljarder kronor – eller 10 miljoner om dagen.

I veckan gick Tesla ut och berättade att de nu kan producera 1000 exemplar om dagen av Model 3, som inom kort lanseras på den svenska marknaden. Flera andra positiva nyheter runt företaget har gjort att aktien utvecklats bättre än den sura börsen de senaste veckorna.

Allt det här har gjort att Tesla kört om både BMW och Mercedes – i börsvärde. Alla tre bolagen är nu värda omkring 600 miljarder styck på börserna. Aktiemarknaden värderar Tesla högre trots att företaget inte visat vinst under annat än enstaka kvartal, omsättningen är 10 gånger lägre och de tillverkar en bråkdel av antalet bilar som BMW och Mercedes gör.

Anledningen stavas: innovation och framtidstro. Ironiskt nog var Mercedes/ Daimler med och lade grunden till Tesla när de investerade 50 miljoner dollar tidigt i företagets historia. För fyra år sedan bestämde de sig för att sälja av aktierna, lockade av att göra en stor vinst. De ägde då fyra procent av Tesla och kunde göra en vinst på cirka 7 miljarder kronor på försäljningen.

Det har visat sig vara en riktigt dålig affär. Hade de behållit aktierna hade Mercedes dels kunnat ha ett fortsatt strategiskt samarbete med Tesla, dels ha kunnat få en vinst på 15 miljarder kronor – eller 10 miljoner om dagen.

I fjol berättade Mercedes att de skulle satsa en miljard dollar på elbilar. Elon Musks kommentar var: ”Det fattas en nolla”.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com
Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com