Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Saab nummer nio till salu

Går under klubban i Frankrike.

En av tre överlevande prototyper till Saab är till salu. Tyvärr inte hos oss, men värd en blick ändå.

För dem som inte har skådat ljuset kan det vara svårt att begripa fanatismen som omger Saab. Ja, biltillverkaren som slog Austin med att ställa motorn på tvären där fram, lyckades tämja den oregerliga turbon och som uppfann den kopplingsfria växellådan Sensonic – vissa tekniska landvinningar från Trollhättan är större än andra.

Och precis som i bollsparkarvärlden har somliga lag med mer hängivna supportrar än andra. Kanske är det just i det sammanhanget talande att de mest livaktiga forumen på nätet heter just Saabs United.

För alla er: här är er chans att köpa ett stycke svensk industrihistoria och bli kung på Svenska Saabklubbens träffar i höst. Auktionshuset Bonhams bjuder nämligen ut Saab nummer nio till högstbjudande.

Inte lika cool som nummer ett, men ändå.

Bilen i fråga är en av tre kända överlevande Saabprototyper (och då menar vi prototyper till märket, inte modellprototyper) och kommer tillsammans med en välkänd historia. SAAB Aeroplan AB var så klart den förste ägaren, från 19 juli 1949, och efter det vandrade den runt bland olika ägare tills Torsten Johansson köpte den 1960. Och om det någonsin har funnits ett genuint Saabägarnamn måste det ju vara Torsten Johansson.

Han, en lantbrukare med fötterna stadigt i den sydsvenska myllan, använde bilen sporadiskt i 20 år innan han ställde undan den i ladan och lät den vila i sjutton år till. Sedan kom någon och köpte den och hade det inte varit 1997 hade jag gissat på att det var en Södermalmshipster som slog till. Hur som helst, ytterligare tjugo år har passerat och nu är den till salu igen.

Framskärmarna lär har lagats och däcken är bytta, men annars verkar Saab nummer nio vara i ett välbevarat, orenoverat originalskick. Om du är intresserad kommer den att bjudas ut i Frankrike, på Château de Chantilly i Chantilly den 9 september. Och om du inte är såld på Saab har de förstås andra läckerbitar till salu också.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com