Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Så undviker du stenskott

Flera orsaker att skadorna ökar

Större
Stäng
  • Stenskott
    Foto: Wikimedia commons
  • Foto: Wikimedia commons

Det är högsäsong för det irriterade fenomenet att få ett stenskott på rutan eftersom gruset på vägarna ännu inte har samlats upp.Det är lätt hänt att småsten sprätter iväg från däck. Men det går att värna om bilen. 

Ni vet känslan när man är ute och kör med sin bil, och sedan hör en smäll mot vindrutan. Det har blivit ett stenskott. Enligt försäkringsbolaget If står stenskott för nästan hälften av alla skadekostnader. 2017 var den summa på cirka 1,6 miljarder kronor, visar statistik från Svensk Försäkring.

Men det finns faktiskt sätt att undvika stenskott. 

– Det enda sättet att undvika stenskott är att hålla avstånd till framförvarande bil. Det vanligaste stället där man får stenskott är på tvåfiliga vägar när man till exempel blir omkörd, säger Johan Granholm, motorexpert på If.

LÄS MER: Ovanlig Datsun 280Z – importerad från USA

Anledningen till att stenskotten har ökat de senaste åren beror på att fler och fler bilar är ute på vägarna, och därmed har trafiken ökat. Nya bilar saknar även stänkskärmar, vilket var vanligt för tio år sedan. Dessutom har vindrutorna blivit tio procent tunnare. De senaste åren och därmed ökar risken för skador. 

Allt fler som kör även med dubbfria vinterdäck och då är det lättare att grus fastnar i mösterdjupet. Dessutom används det mer sand och grus för att försöka motverka halka på vägarna. Därtill har antalet vägar med parallella körfält ökat. Risken för stenskott ökar därmed vid påkörning och omkörning.

LÄS ÄVEN: Volkswagen lanserar enormt mångsidig plattform för nästan alla elbilar

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com
Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com