Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Så snabb är nya Audi RS6 Avant i verkligheten

Testar vrålåk på Autobahn - AutoTopNL kan ha Europas roligaste jobb

Audi RS6 Avant är en av 2019 års hetaste bilnyheter.
Nu har fortkörarna på AutoTopNL testat resurserna på Autobahn – och den var snabbare i verkligheten än vad Audi anger.
RS6 Avant klarade 0-100 km/h på 3,47 sekunder och toppfarten på 305 km/h verkar inte vara något problem.

De som jobbar med Youtube-kanalen AutoTopNL kan ha Europas roligaste jobb. De tar ut nya snabba bilar på Autobahn och kollar vad de går för när det gäller acceleration och toppfart.

Alldeles nyligen fick de sätta klorna i Audis nya toppmodell RS6 Avant. Visst finns det ännu snabbare bilar både när det gäller toppfart och acceleration, men knappast någon bil som kan frakta hela familjen och massor av bagage på ett komfortabelt sätt är snabbare. Helt enkelt den bästa allround-bilen som går att köpa för pengar just nu, om du är intresserad av extrema prestanda.

Den nya modellen av generation C8 presenterades under 2019 och har redan fått många lovord. Men vad duger den till när det kommer till verklig acceleration och toppfartstest? AutoTopNL har testat, även om förhållandena på Autobahn inte är perfekta i december.

Enligt Audis officiella siffror ska bilen klara 0-100 km/h på 3,6 sekunder. AutoTop lyckas klara det på 3,47 sekunder, trots decemberfuktiga vägbanor. Det verkar alltså som att Audi har underdrivit accelerationen en aning. 0-200 km/h klarar RS6 Avant på vad en lite tröttare familjbil behöver upp till 100 km/h: 12,75 sekunder. Enligt Audis officiella siffror ska bilen klara den sprinten på 12 sekunder, vilket säkert stämmer bra vid sommarväglag.

När det gäller toppfarten så anges den av Audi till 306 km/h med Dynamic Plus-paktetet. AutoTop klarar inte riktigt att matcha den siffran, då de måste avbryta när bilen är strax under 300 km/h, men då är den fortfarande gott gåendes, så räkna inte med Audi levererat några glädjesiffror här.

Fjärde generationen Audi RS6 Avant har en V8 med dubbelturbo och bjuder på 600 hk. Dessutom är den en mildhybrid, men det är knappast en miljöbil det handlar om.

Bilen är förstås utrustad med quattro-system för fyrhjulsdrift, 60 procent av kraften går till bakhjulen i normala fall, så det går att köra med sladd. I kurvor kan RS6 bromsa ner de inre hjulen för maximalt grepp.

Audi har också utrustat den nya generationen med bakhjulsstyrning, vilket gör den både snabbare och smidigare. Dessutom kommer den med luftfjädring som sänker den 2,5 centimeter i höga hastigheter. För att klara farthinder i vardagen går den att höja 4 cm, då blir den lika hög som en vanlig A6 Avant. Vill du busa på riktigt är Audi noga med att påpeka att alla hjälpsystemen går att slå av.

Exteriört sett så har bilen fått en rejäl översyn gentemot en standard tjänstebils-Audi, bilen är breddad för att få plats med de enorma 21-tums hjulen, den har också annan grill, kjolar och spoilers runt hela bilen. Interiört sett är det mesta sig likt förutom att du får unika sportstolar för RS6 med quiltat läder.

Bilen kostar från 1,1 miljoner kronor i Sverige.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com