Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Så mycket ökar el- och bensinbilar

”Vi ligger på tredje plats i Europa”

Laddbara bilar ökade med 52 procent i Sverige i februari. Om ett år är var fjärde ny bil en laddbar bil. Samtidigt tar bensinbilar mark från dieselbilar.

Registreringarna av nya personbilar minskade med 15 procent i februari, enligt ny statistik från Bil Sweden. Sämre konjunktur i kombination med effekter av nya avgasnormen tros vara anledningen.

I spåren av nya skattesystemet bonus-malus och förmånliga villkor för de som kör laddbil som tjänstebil ökar laddbara bilar stort.

– Uppgången för laddbara bilar fortsätter. I februari ökade nyregistreringarna av laddbara bilar, det vill säga rena elbilar och laddhybrider, med 52 procent. Andelen laddbara bilar av de totala nyregistreringarna var tolv procent i februari i år jämfört med 6,7 procent i februari förra året. Var tredje laddbar bil i februari var en ren elbil, jämfört med knappt var femte i februari förra året. Vår prognos för andelen laddbara bilar för hela innevarande år är 13 procent. Sverige håller sig väl framme i ett internationellt perspektiv när det gäller introduktionen av laddbara bilar. Under 2018 låg vi på tredje plats i Europa, efter Norge och Island, för andelen laddbara bilar av nyregistreringarna, säger Jessica Alenius, på Bil Sweden.

Redan nästan år kommer var fjärde bil vara laddbar.

– Vi har nyligen justerat upp vår prognos för antalet nyregistrerade laddbara bilar år 2020 och 2021 med närmare 10 000 bilar per år. Andelen laddbara bilar av nybilsregistreringana väntas enligt den nya prognosen uppgå till 24 procent under 2020 och 30 procent under 2021, jämfört med 19 respektive 25 procent enligt den tidigare prognosen, fortsätter Jessica Alenius.

I februari hade bensinbilar en andel på 45 procent jämfört med 37 procent för dieselbilar, vilket innebär att bensin tagit marknadsandelar från dieselbilar.

Mest sålda bilmodell i februari var Volkswagen Golf, följd av tre Volvomodeller.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com