Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Så mycket förlorar finansministern på prisraset

Tappar miljoner i moms varje dag när bensinpriset sänks

På ett par dagar har bensinprisets sänkts med 55 öre. På de flesta stationer kostar en liter nu under 16 kr. Men det finns förlorare på prisraset: Finansminister Magdalena Andersson tappar 1,9 miljoner kr om dagen i minskad moms.

Flera samverkande faktorer har gjort att bensinen har prissänkts i en takt som vi sällan har sett tidigare. För bara 10 dagar sedan var listpriset på bemannade OKQ8-stationer 17,19 kronor, den högsta nivån någonsin. Under onsdagen sänkte OKQ8 priset för tredje gången denna vecka, ner till 16,04. Obemannade stationer som ST1 har nu priser under 16 kronor.

De viktigaste faktorerna är att spotpriset på bensin på världsmarknaden fallit kraftigt under en hel vecka. En bakomliggande anledning till det är att råoljan sjunkit från toppnivån på 73 dollar per fat till 61 dollar. Dessutom har kronan förstärkts en aning mot dollarn, även om nivåerna är historiskt låga.

Det finns dock förlorare på att bensinen är tillbaka på mer normala prisnivåer igen. Varje dag säljs över åtta miljoner liter bensin i Sverige. Det betyder att staten och finansminister Magdalena Andersson tappar 1,9 miljoner kronor om dagen i minskad moms på bensinpriset. Om priset fortsätter att vara lågt på årsbasis är det 700 miljoner kronor i tapp för statskassan jämfört när bensinen var som dyrast.

Bilägarna är dock vinnare, varje dag sparar bilisterna 9,5 miljoner kronor på prissänkningen.

De senaste åren har bensinen stigit mellan 50 öre och en krona under juni till augusti, på grund av den så kallade säsongseffekten så vi kör mer bil, men det är för tidigt att säga hur det kommer bli i år.

Ledaren för Bensinupproret Peder Blohm Bokenhielm säger sig dock vara säker på att prissänkningen bara är tillfällig och en del av en prisstrategi bensinbolagen har. Enligt Bokenhielm använder bensinbolagen en smörgåsmetod där de först höjer priset och sedan sänker det lite grann.

– Jag skriver detta nu för att varna er om lugnet före stormen. Jag tror inte att priserna kommer att vara på 18 kr under semester, utan jag har fått säkra uppgifter på att prognosen pekar åt 20 kr/l i sommar, skriver Bokenhielm via  Facebookgruppen med 660 000 medlemmar.

Bensinupproret kommer nu att delta i Almedalsveckan på Gotland i början på juli.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com