Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

"Har aldrig sagt att bensinskatten ska höjas"

Finansministerns intervju-bråk med Aftonbladet

En höjning av bensinskatten – eller inte?
Det beror på vem du frågar. Aftonbladet hävdar efter en intervju att finansminister Magdalena Andersson ”är övertygad om att bensinskatten kommer att höjas igen”.
– Det är fel, hävdar finansministern. Aftonbladet väljer att skriva att jag är säker på att bensinskatten kommer att höjas igen, något som jag aldrig har sagt.

Det höga bensinpriset har blivit ett av Sveriges största debattämnen. 650 000 medlemmar i Bensinupproret 2.0 har försökt ställa politiker mot väggen, men någon skattesänkning har det ännu inte varit tal om.
Faktum är att ingen politiker – oavsett partifärg – velat ge besked om varken sänkningar eller höjningar.
Därför höjde många på ögonbrynen i morse när finansministern Magdalena Andersson intervjuades av Aftonbladet och där hon påstods vara övertygad om att bensinskatten kommer att höjas igen.

Bara några timmar efter att intervjun var publicerad, gick regeringskansliet ut med en dementi och Magdalena Andersson la själv ut en text på sin Facebook-sida:
– På den direkta frågan från Aftonbladet om bensinskatten ska höjas har jag svarat så här: ”Vi kommer att genomföra en grön skatteväxling på 15 miljarder, hur den kommer se ut, det vet vi inte än, det kommer vi att diskutera”.
– Aftonbladet väljer att skriva att jag är säker på att bensinskatten kommer att höjas igen, något som jag aldrig har sagt. Jag har begärt en rättelse och har bett att få prata med ansvarig utgivare.
– Vi har ännu inte inlett förhandlingarna med MP, C, L om hur den gröna skatteväxlingen ska genomföras enligt Januariavtalet.

Eric Rosén, biträdande redaktör på Aftonbladet, säger att journalisten Lena Melin skickat citaten till Magdalena Andersson innan intervjun, och att hon godkänt citaten. Aftonbladet tänkte därför inte ta in någon rättelse.

Magdalena Andersson sa även i Aftonbladet-intervjun att ”omställningen kan inte handla om att stockholmare med höga inkomster ska köpa Tesla”.
Vad betyder det?
– Det är just det vi ska diskutera, sade Magdalena Andersson till Aftonbladet. I storstäderna finns det kollektivtrafik, i Stockholm har vi t-bana, ute i landet finns inte de möjligheterna. Där är man mer beroende av bilen och där är möjligheterna att välja något annat när bensinpriset stiger mycket begränsade.

Ska landsbygden alltså kompenseras?
– När man gör en grön skatteväxling måste man se till att återflödet blir rimligt för människor i hela landet. Alla ska kunna var med, svarade finansministern till Aftonbladet.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com