Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Så mycket billigare är elbilen att köra än bensinbilen

Varierar var i lander man bor

Större
Stäng
  • Elbilen har billigare drivmedelskostnader jämfört med både bensin- och dieselbilar. Foto: Bil Sweden
    Elbilen har billigare drivmedelskostnader jämfört med både bensin- och dieselbilar. Foto: Bil Sweden
  • Elbilen har billigare drivmedelskostnader jämfört med både bensin- och dieselbilar. Foto: Bil Sweden

Enligt nya uträkningar som Bil Sweden har gjort visar det sig att elbilen har överlägset lägre drivmedelskostnader jämfört med en bensin- eller dieselbil, oavsett var man bor i Sverige.

Debatten mellan elbil och bensinbil fortsätter om vilken som är bäst och vilken som är billigast. Nu har organisationen Bil Sweden analyserat vad det kostar att köra en elbil jämfört med en bensin- eller dieselbil.

Enligt deras beräkningar så har elbilar en lägre drivmedelskostnad per mil i jämförelse med bensin- och dieselbilar. De har även tagit i beaktning att både el-, bensin- och dieselpriserna har ökat den senaste tiden.

Noterbart är att störst skillnad är i norra Sverige, där det var drygt 10 kronor per mil billigare med elbil som hade hemmaladdning. Det motsvarar 10 000 kronor på en körsträcka på 1 100 mil under 2021. Minst skillnad var det när ett elbilshushåll enbart hade tillgång till publik laddning, 5 kronor, då var det i stället 6 000 kronor billigare.

Kostnaden att ladda elbilen varierar även beroende på var man bor. Jämfört med någon som enbart har tillgång till publik laddning är det fyra kronor per mil billigare för villahushåll i norra Sverige som laddar hemma, och tre kronor billigare för villahushåll i södra Sverige.

– Ofta hörs i debatten att elbilen enbart är något för människor runt våra större städer. Men har du tillgång till hemmaladdning i norra Sverige så har du lägst körkostnad. Men även om du enbart har tillgång till publik laddning så är det fortfarande billigare att köra elbil i jämförelse med en bensin eller dieselbil, säger Mattias Bergman, vd för Bil Sweden.

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com