Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Då kommer elbilar vara lika billiga som bensinbilar

Behövs ny typ av batteriet

Större
Stäng
  • Markus Schäfer på Mercedes tror det kommer ta lång tid innan elbilarna lika billiga som en bensinbil Foto: Mercedes
    Markus Schäfer på Mercedes tror det kommer ta lång tid innan elbilarna lika billiga som en bensinbil Foto: Mercedes
  • Markus Schäfer på Mercedes tror det kommer ta lång tid innan elbilarna lika billiga som en bensinbil Foto: Mercedes

Elbilar blir allt populärare, men det är dyra. Enligt Mercedes utvecklingschef kommer det ta lång tid innan elbilarna kommer vara lika billiga son bensin- eller dieselbilar.

Allt fler elbilar kommer ut på marknaden i takt med att biltillverkarna ställer om och börjar tillverka elektrifierade varianter på sina bilar, eller skapar nya modeller. Dock är de ofta dyrare än de motsvarande versionerna med förbränningsmotorer. Ändå har tillverkningskostnaderna markant minskat de senaste åren tack vare att kostnaderna för de stora batteripaketen har gått ned.

I en intervju med Road & Track, menar Markus Schäfer, utvecklingschef hos Mercedes-Benz, att det är långt kvar tills dess att elbilar kommer bli lika billiga som en bensin- eller dieselbil.

– Att komma ned till ett batteripris på 50 dollar per kilowatt, vilket är jämförbart med en förbränningsmotor, skulle jag säga ligger långt fram i tiden. Jag ser det inte med den kemin vi har idag.

Krävs nya batteriet som inte finns i dag

Enligt honom går det inte att nå prisparitet med dagens kommersiella batteriteknik, utan det krävs billiga batteriet med hög densitet som inte antingen inte finns idag, eller som enbart existerar i experimentstadiet. Ett annat problem, är att även när tekniken finns, kommer det ta år innan den anpassas till bilindustrin. Fram till dess vill inte Schäfer utlova några billigare elbilar.

– Det är svårt att svara på. ­Det kommer bero mycket på gruvkapaciteten för råvaror och den globala ökningen av elbilar. De är de två huvudfaktorerna. Men jag skulle säga att vi kommer ha motvind på råvarusidan ett bra tag till, säger Markus Schäfer till Road & Track.

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com