Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Mercedes-Benz Vision EQXX imponerade räckvidd

Kördes från Tyskland till den franska Rivieran

Större
Stäng
  • Mercedes-Benz VISION EQXX klarade av en sträcka på över 100 mil, på en enda laddning. Foto: Mercedes-Benz
    Mercedes-Benz VISION EQXX klarade av en sträcka på över 100 mil, på en enda laddning. Foto: Mercedes-Benz
  • Mercedes-Benz VISION EQXX klarade av en sträcka på över 100 mil, på en enda laddning. Foto: Mercedes-Benz

Mercedes-Benz elbilskoncept Vision EQXX har gjort en road-trip ute i Europa, från Tyskland till den franska Rivieran, och klarade av den magiska räckvidden på 100 mil.

I vintras visade Mercedes-Benz upp konceptet Vision EQXX, elbilen som hade en påstådd räckvidd på över 100 mil. Det är sträckan Stockholm – Berlin på en enda laddning.

Bilen har en 900-volts drivlina och man har fått hjälp från Mercedes-Benz F1-motorer. Effekten är på 204 hästkrafter (150 kW). Energieffektiviteten från batteri till hjul, är 95 procent. Batteriet är på 100 kWh.

Nu har bilen testats i riktig trafik och den gjorde en road-trip ute i Europa. Bilen kördes från Sindelfingen i Tyskland, via de schweiziska Alperna och norra Italien, till Cassis på franska Rivieran. Det är en sträcka på över 100 mil i vardagstrafik. Och bilen klarade av det på en enda laddning. Förbrukningen var 0,87 kWh per mil. Trots den avklarade sträckan hade batteriet 15 procent kvar, och hade kunnat köra ytterligare 14 mil.

Sträcka på över 100 mil

På autobahn var Vision EQXX periodvis uppe i över 140 km/h. Foto: Mercedes-Benz

Enligt den tyska biltillverkaren höll bilen samma tempo som den omgivande trafiken, och under långa sträckor på Autobahn i Tyskland, var farten uppe i 140 km/h.

För att resan skulle ske så transparent som möjligt förseglades laddluckan, plus att en oberoende expert från TÜV Süd följde med på resan.

”Vi gjorde det! Vi klarade oss mer än 100 mil på en laddning utan ansträngning och med en förbrukning på bara 8,7 kWh/100 km i verklig trafik. VISION EQXX är den mest energieffektiva Mercedes som någonsin tillverkats. Teknologin bakom den är en milstolpe i elbilsutvecklingen och understryker hela vårt strategiska mål ”Lead in Electric, kommenterade Ola Källenius, vd för Mercedes Benz.

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com